Recesiunea poate face Rusia şi mai periculoasă

de Moise Guran

Văd că Banca Mondială şi FMI se înghesuie să proclame în recesiune economia rusească, doar-doar l-or speria pe Putin cu o aşa neagră perspectivă economică.

Integrarea Crimeei în Federaţia Rusă va duce la o scădere de 2% anul acesta, spun finanţiştii internaţionali, argumentând astfel ştiinţific declaraţia preşedintelui american Barack Obama care spunea că acest comportament agresiv al lui Putin va fi din ce în ce mai scump pentru poporul său.

Daaa’ de unde… poporul rus a defilat singur, fără să-l oblige nimeni, în Piaţa Roşie, pentru prima dată de la desființarea URSS. Au fost peste o sută de mii de oameni care şi-au cântat aprobarea pentru Ţarul Vladimir Putin şi nu, aici nu mai este vorba de propagandă, ci de efectele ei.

Rușii chiar aprobă politica expansionistă a conducătorului lor și, dacă le spui că uite zice FMI-ul că au intrat în recesiune, vor râde de tine.

Pe de altă parte, și cu recesiunea asta e o poveste, căci dacă e să compari economia unei Federații mai mici de anul trecut, cu cea a unei Federații mai mari, cu tot cu Crimeea, nu prea are cum să-ți dea cu minus.

Din punct de vedere economic, Putin procedează ca la carte devalorizând rubla într-o astfel de situație, căci astfel îi taxează dur pe investitorii străini care vor să plece și stimulează economia printr-o masă monetară mai mare. Desigur, rusul care defilează de 1 Mai în Piața Roșie, bucuros că e din nou cetățeanul unei mari puteri mondiale, va sărăci prin inflația respectivă, dar nu va da vina pe Putin pentru asta, ci pe imperialistul de  Obama care uite, tocmai a zis cu subiect și predicat faptul că el rusul va plăti scump alipirea Crimeei.

Partea cu adevărat proastă este că, isterizată în aprobarea lui Putin, opinia publică din Rusia se transformă apoi într-un adevărat motor pentru alte și alte expansiuni teritoriale, oferindu-i conducătorului iubit și pârghia de oprire a recesiunii economice. Așa cum istoria a demonstrat în absolut toate cazurile, o structură imperială se menține atâta timp cât se extinde, iar dacă se oprește din extindere, intră în criză.

În altă ordine de idei, să nu ne bucurăm pentru recesiunea Rusiei căci asta o face și mai periculoasă.