Judecătorul Mustaţă îi poate aduce lui Voiculescu un supliment de pedeapsă

voiculescu judecator
de Moise Guran

„Întăriţi-vă statul”, spunea acum aproape zece ani, cu mult tupeu şi un cinism pe măsură, un mogul media care mai nu şi-a legat de gât un badge corporatist pe care să scrie mafiot. Nu, nu e vorba de Dan Voiculescu, ci de Sorin Ovidiu Vântu, dacă-l mai ţineţi minte.

Cum Dumnezeu e sus și nu bate niciodată cu parul, statul s-a mai întremat, iar domnul Vântu a ajuns la puşcărie, ba chiar, în ritmul ăsta, mogulii media vor deveni specii rare, pe cale de dispariţie. Nu vreau să mă pronunţ în privinţa vinovăţiei lui Dan Voiculescu, dar vă propun să facem în următorul minut o flotare logică împreună…

Într-un dosar de corupţie există un mituitor şi un mituit, o echivalenţă de vinovăţie şi, pe cale de consecinţă, şi o echivalenţă de acţiune din partea procurorilor.

Presupunând că Voiculescu ar fi avut un prieten comun cu judecătorul său, procurorii au mai departe sarcina să documenteze şi să facă legătura între cel care vinde şi cel care cumpără sentinţa. Cum procurorii s-au dus doar la judecător, nu şi la Dan Voiculescu, parcă îmi vine să cred că legătura cu Voiculescu a fost mai greu de documentat.

În acest caz, dovezile rămân indirecte şi nu sunt suficiente, nici pentru arestarea, nici pentru condamnarea lui Voiculescu într-un nou caz, unul în care ar fi încercat coruperea judecătorului.

Dovezile împotriva judecătorului devin, însă, dovezi circumstanţiale agravante, şi încă foarte puternice, în dosarul ICA, în care este judecat Dan Voiculescu, deja condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare.

Nu uitaţi, însă, premisa de la care am pornit este aceea că procurorii vor putea dovedi, indubitabil cel puţin, vinovăţia judecătorului în această prezumtivă tentativă de cumpărare a unei sentinţe penale.

În concluzie, foarte probabil, dosarul ICA va fi în curând reluat la Curtea de Apel cu un alt judecător în locul lui Stan Mustaţă, dar cu acelaşi inculpat, Dan Voiculescu.

În funcţie de puterea noilor probe, domnul Voiculescu riscă acum chiar o pedeapsă mai mare decât cei cinci ani cu executare pe care i-a primit de la Tribunalul Bucureşti. Aş spune chiar că, după aceste noi fapte asupra noului complet din dosarul ICA, va exista o presiune publică destul de puternică…

Îi va fi greu să-l facă scăpat pe Dan Voiculescu, ba chiar s-ar putea să ajungă la o sentință destul de repede, fără prea multe amânări, mai ales că vorbim de cel mai plimbat şi amânat dosar din România.