La cine a mers şi la cine n-a mers PR-ul guvernamental

ponta-gondolier

de Moise Guran

Deci fac, din capul locului, precizarea că eu sunt de acord cu premierul Victor Ponta care spune – dar cu alte vorbe – că o parte a presei nu ține cu el. Ceea ce înseamnă că o parte ține. Citatul exact de pe Mediafax este acesta:

„Am văzut astăzi că m-am adresat injurios la adresa doamnei ministru Pană. Nici nu băusem whiskey, nici nu veneam de pe vapor. Nu folosesc termenul de «fă», m-am uitat pe înregistrare şi e clar că nu am zis aşa, dar nu contează, contează că, orice vom face, unii o să ne înjure.”

O lămurim mai încolo și pe asta cu adresarea colocvială, dar mai important este exercițiul de PR cu inundațiile. Din celebrele poze cu barca miniștrilor, având antemergător barca cu două camere, rezultă că el a fost pus la punct în detaliu, căci jandarmii și pompierii de la ISU nu erau nebuni să plimbe camerele fără ordin.

Dincolo de finețuri, uite, cam așa arată exercițiul de PR reușit:

Și acum vă invit să urmăriți știrea difuzată de ProTV. Zici că e alt film, alt scenariu și alți actori. Un Ponta superficial, cabotin în interesul său pentru localnici, face stânga împrejur când aude că e nasol cu fosa care a rămas fără capac și îl ia la întors pe unul căruia îi sugerează să oprească el ploaia dacă poate.

La ProTV exercițiul de PR al premierului a eșuat înfiorător. Și asta pentru că reporterul respectiv nu a făcut un reportaj despre inundații, ci despre un premier ieșit la plimbare la inundaţii.

Dar ce, la TVR reportajul n-a fost tot despre premier? Ba da, a fost, dar tangențial, așa… Aparent, reportajul TVR s-a concentrat pe problemele oamenilor și, tocmai pentru că n-a tușat grotescul situației cu barca trasă de pompieri, s-a încadrat perfect în planul de PR pus la cale de cei care l-au trimis pe Ponta la inundații.ponta-barci-blog Vă las pe dvs. să judecați care dintre cele două abordări este mai corectă, deși e clar care a fost mai gustată de publicul urban, cel de pe rețele. Dar am mari dubii că celelalte tipuri de public au remarcat tușele din reportajul ProTV.

Cred că, pentru cei mai mulți, exercițiul de PR al lui Ponta a reușit. De asemenea, nu cred că e treaba colegilor de la Telejurnal să critice sau să laude demersul premierului. Asta este treaba unuia ca mine. Important, totuși, este să o facă cineva căci, fără o punere în context, știrea devine, mult prea ușor, exercițiu de PR.

Cât despre partea cu adresarea doamnei ministru Doina Pană, vreau doar să precizez că aceasta are 55 de ani (Ponta are 41) și că NU, în Oltenia NU vorbim excesiv cu «FĂ». Acest apelativ este și acolo (ca peste tot în România) peiorativ, mârlănesc și misogin. Iar când nu este așa, este doar țigănesc.

Puteți asculta și dvs. înregistrarea, la fel cum zice și Ponta că a făcut, iar dacă o ascultați pe căști sau pe boxe de fidelitate, nu veți mai avea dubii despre exact ce a spus. Am rugat un specialist de la radio să o curețe puțin de ambianță și să-i încetinească viteza de redare.

La fel, decideți dumneavoastră când au greșit microfoanele și când un premier minte cu tupeu, la fel cum cândva, acum cinci ani, un președinte putea contrazice o imagine clară în care pocnește un puști.