Master of Bishnitz din Constanţa, căzut în contul escrowc

mazare-blog

de Moise Guran

Deşi, în limba română, escrow te poate duce cu gândul la escroc, un cont escrow este exact opusul paronimiei din limba română – este un cont garanţie.

Io, de când am învăţat să fac biznis, am învățat să lucrez cu contul escrow, îi spune Radu Mazăre, la telefon, amicului său Elan Schwartzenberg, cel care a intermediat plata şpăgii de 175 000 de euro de la constructorul israelian. Și Mazăre a învăţat bine, până la un punct.

Un cont escrow este un cont de garanţie într-un contract, în care două părţi se înţeleg să facă o treabă, iar banca acţionează ca un arbitru, blocând banii până la finalizarea trebii. Banca nu verifică o cauză licită a înţelegerii şi nici nu e treaba ei să facă asta.

De exemplu, eu mă pot înţelege cu un coleg să îi dau 5 lei dacă îmi ţine locul o zi la serviciu, depun banii în cont, dar banca îi blochează până acesta îşi ţine cuvântul. Cam la fel şi cu şpăgile astea… constructorul depune şpaga de 175 000 de euro, iar banca blochează banii, prin contractul escrow, până la eliberarea autorizaţiilor de construcţie.

Ascunse pe la o bancă din Lichtenstein, astfel de contracte, acum trei ani, erau în aparenţă perfect securizate şi apărate de secretul bancar. Atâta doar că, între timp, criza, terorismul şi evaziunea fiscală au convins marile puteri să desfiinţeze de facto secretul bancar.

La cererea procurorilor, orice bancă de pe mapamond le va pune la dispoziţie contractul escrow în care scrie, negru pe alb, că un domn Mazăre primeşte nişte bani cu condiţia eliberării unor autorizaţii de construcţie.

Nu scrie acolo şpagă, dar pe bune, credeţi că trebuie? Mazăre susţine că, fără ştiinţa lui, Elan a achitat o datorie pe care o avea un grec, mai demult, la el.

Din păcate, pentru primarul Constanţei, escrow, cuvântul pe care l-a învăţat odată cu bişniţ, l-a trădat grav, căci e ca şi cum ar fi luat şpagă sub semnătură privată.

Nu vă lăsaţi derutaţi de faptul că Mazăre a fost eliberat. N-aveau de ce să îl ţină în arest, căci totul e scris, nici martori de influențat nu are şi nici pericol social nu pare a fi, în ciuda uniformelor naziste sau guevariste cu care se dă sexi, când nu se dă deştept în budigăi.