DNA-ul e foarte aproape de Victoria

afacerea duicu

de Moise Guran

Nu mai este niciun dubiu, ancheta referitoare la traficul de influență al baronului de Mehedinți duce la premierul Victor Ponta. Sub o formă sau alta, conștient sau nu, acesta i-a facilitat lui Duicu obținerea unor funcții publice pentru un apropiat al său care, la schimb, l-a scăpat de dosarul de incompatibilitate.

Premierul se face că plouă, Radu Stroe, ministrul de Interne de atunci se face că plouă, dar martorul cheie al afacerii este Petre Tobă, șeful Poliției Române, care este de presupus că nu-și va risca întreaga carieră pentru a acoperi matrapazlâcurile unor politruci, fie ei miniștri, baroni sau chiar premieri.

De altfel, domnul Petre Tobă are o istorie profesională interesantă, fiind demis în 2010 de către ministrul de atunci, Traian Igaș, după mitingul polițiștilor care i-au strigat lui Traian Băsescu la Cotroceni “javră ordinară”, fiind recuperat apoi de Vasile Blaga, decorat de președintele Traian Băsescu în 2012 și, atenție!, ridicat în gradul de chestor general acum două săptămâni, de ziua Poliției Române.

Cum interceptările în afacerea Duicu le-a făcut SRI-ul începând cu anul trecut, iar Traian Băsescu, în calitatea sa de președinte al CSAT primește zilnic un raport de la serviciile de informații, este de presupus că, dacă Tobă ar fi fost cumva implicat, Traian Băsescu nu l-ar mai fi ridicat în grad cu doar câteva zile înainte ca procurorii să-l ridice pe Duicu, declanșând tăvălugul unei vaste afaceri de corupție care duce și la Victor Ponta.

De parcă în 2012 n-ar fi zis tot el, Victor Ponta, cel care declara cu convingere că dacă înlocuim politrucii PDL cu cei ai USL n-am făcut nimic bun pentru România”.

Dosarul Duicu dovedește clar, cu probe indubitabile, exact faptul că politrucii USL au venit parcă mai înfometați decât cei ai PDL și au făcut fix aceleași lucruri, iar el, Victor Ponta a uns acest mecanism al corupției și nepotismului instituțional, prin puterea sa, pe care i-a dat-o poporul la alegerile din 2012, dar i-a dat-o pentru altceva.

Ponta s-a mai aflat o dată periculos de aproape de o anchetă DNA în dosarul ASF. Veriga lipsă atunci era Daniel Chițoiu pe care parlamentul l-a apărat.

De data asta, veriga lipsă este șeful Poliției, Petre Tobă, și mi se pare că, în curând, DNA va trebui să-i pună întrebări chiar premierului. Fie doar și amical, așa … ca între procurori.