Negociind dur, cu pistolul sub masă
De acum, semnele războiului economic între Rusia și aliații europeni ai Statelor Unite sunt din ce în ce mai clare și impactul va fi, probabil, mare dacă europenii nu vor înțelege să fie uniți. Spun aliații europeni ai Americii, iar nu Uniunea Europeană, pentru că în cadrul UE nici nu se pune problema ca Germania, Franța, Italia sau alți prieteni ai Federației Ruse să intre în acest război.
Dar Putin înțelege foarte clar ostilitatea Poloniei și a Țărilor Baltice, înțelege și spaima duplicitară a Moldovei, ba chiar și independența – mai mult vocală – a României. La ruși, nu prea ține cu reguli și finețuri… Trimite NATO avioane în Polonia atunci, iaca și carnea de porc polonez e plină de E-uri și nu mai poate fi importată în Rusia. Vrea Moldova fără vize în UE… apăi poa’ să-și ia și vinul cu ea, că pentru ruși ce nu-i vodcă e un fel de apă dulce.
Ca din întâmplare, Ford reduce la minimum producția de mașini de la Sankt Petersburg și trece și la concedieri, invocând cererea slabă și devalorizarea rublei.
Intrarea Federației Ruse în recesiune este inevitabilă, sau, mai bine zis, singurul mod de a o evita este unul foarte urât. Problema oricărui imperiu, și azi, ca și acum două mii de ani, pe vremea lui Cezar, este că nu se poate autosusține decât printr-o permanentă expansiune. Economia Rusiei nu se reduce la exportul de gaze către Germania, chiar dacă acela susține, în esență, politica de forță al acestui colos militar.
Putin știe că nu își permite o plecare a investițiilor străine, iar dacă un război economic nu va putea fi evitat, atunci acesta va cere cu necesitate o altă invazie, o expansiune militară care să compenseze cumva pierderea economică. De exemplu acum, în Crimeea invadată, companii întregi sunt, pur și simplu, preluate de statul rus sau de interpuși ai acestuia.
Altfel spus, Putin șicanează economic Polonia și Țările Baltice pentru a nu fi nevoit să invadeze estul industrializat al Ucrainei. Oricum, NATO susține că retragerea trupelor rusești e o poveste.
În tot acest timp, Moldova poate fi altfel cucerită, cumpărând la bucată primarii pentru alegerile de la toamnă, pentru a le netezi comuniștilor drumul spre putere și pentru a mai amâna vreo zece ani eventualii pași concreţi pe care Moldova ar trebui să îi facă spre Uniunea Europeană.
Din punct de vedere economic, Rusia este acum ca un pokerist care supralicitează periculos pentru că nu prea are cărți în mână. Vrea să sperie. Din punct de vedere militar, pokeristul rus are pistolul sub masă și, probabil, va apăsa pe trăgaci dacă nu-i iese cacealmaua economică.