Reforma Fiscului, între Ficţiune şi Viziune

blog taxe si impozitede Moise Guran

Un anume domn Răzvan Cotovelea, ministru pentru Societatea Informațională – ce-o fi aia nu știu… – s-a arătat extrem de surprins de faptul că, în România, Fiscul are servicii mizerabile și primitive. Asta după ce, spune domnul ministru, a stat 45 de minute ca să plătească anumite contribuții ale familiei.

Omul a folosit exemplul personal pentru a explica de ce, în următorii șapte ani, va folosi fonduri europene pentru informatizarea Fiscului. Bravo frate! Asta chiar m-a plăcut. E din ciclul „ce caut eu în viața mea”!

Domnul Cotovelea a lucrat în ministerul de Finanțe fix șapte ani, din 2004 și până în 2011, dar vine acum și ne spune că nu înțelege deloc cum funcţionează Fiscul, această instituție a statului român. E drept, omul a lucrat pe fonduri europene și, probabil, s-a și remarcat pozitiv în acest domeniu în care România s-a remarcat negativ, căci a primit chiar și o decorație în acest sens.

Și totuși, observația sa legată de sistemul de colectare a taxelor și impozitelor în țara noastră este cel puțin deplasată. Lasă faptul că, la Fisc și în structurile acestuia din teritoriu, amărâții ăia au calculatoare atât de vechi, încât abia pot rula un windows XP, de exemplu, dar nici nu știu cum să rezolve problema faptului că XP-ul nu mai are nici suport tehnic.

Ceea ce face dintr-o agenție a Fiscului o ţintă extrem de vulnerabilă la atacuri informatice. Presupunând că domnul Cotovelea se apucă acum să investească, totuși, în calculatoare, peste șapte ani s-ar putea ca acestea să fie la fel de depășite ca și actualele sisteme.

fisc 2O reformă în acest domeniu este, într-adevăr, cheia de boltă a combaterii evaziunii fiscale, dar pentru asta îți trebuie multă viziune. Altfel, prin 2020, când un alt domn Cotovelea va reuși să cumpere calculatoare pentru Fisc, s-ar putea să constatăm că banii nici nu mai există în forma lor fizică, iar restul lumii își plătește deja taxele, impozitele, dar și cafeaua sau cumpărăturile la alimentară, cu ajutorul telefonului mobil, sau cu un sms.

Nu este SF ce vă spun, este deja realitate, una simplă și ușor de implementat, fără prea mulți bani, mai mult pe bază de idei și mai puțin pe bază de declarații populiste.

Pentru asta, trebuie doar să înțelegem cu toții lumea în care trăim, indiferent că suntem miniștri sau simpli cetățeni.