Ţeapa rusească! Americanii nici nu înţeleg conceptul…

Putin's blink

de Moise Guran

Când europenii și americanii au anunțat prima dată că deschid o listă de oficiali ruși cărora le vor îngheța conturile deținute în bănci străine, deputații din Duma de Stat i-au luat la mișto. Mai mulți politicieni ruși s-au cerut și ei pe lista respectivă. De atunci europenii au mai mărit lista, dar tot de râs sunt și să vedeți de ce.

Cu câteva zile înainte de prima înghețare a conturilor, presa israeliană, întotdeauna cea mai bine informată, a semnalat faptul că oligarhii ruși își mută masiv banii din vest, în China. Acum, cei de la CNN au descoperit că, în total, băncile occidentale au împrumutat oligarhi, corporații și bănci rusești cu un total de 732 de miliarde de dolari.

PIB-ul României e prea mic ca să vă dau o comparație pentru această sumă, de fapt ea este de două ori mai mare decât PIB-ul Ucrainei. Lasă faptul că în istoria omenirii s-au făcut războaie pentru sume mai mici, dar întrebarea de acum este câte pot înghiți europenii pentru uriașa sumă de 730 de miliarde de dolari.

imprumuturi straine_afaceri rusesti

Potrivit statisticii făcute de CNN, cei mai vrednici la băgat bani în Rusia au fost francezii, cu peste 50 de miliarde, urmați de americani, de italieni, de nemți, de englezi și de olandezi. De fapt doar creditele acestor șase țări pentru Rusia fac cam cât PIB-ul României.

Și acum, priviți lucrurile și din punctul lor de vedere… Nu la un război, dar la o blocadă economică asupra Rusiei, credeți că și-ar mai vedea banii înapoi? Sau aveați cumva impresia că oligarhii ăia sunt niște capitaliști în adevăratul sens al cuvântului?

Judecând fie și numai după cum stau drepți în fața lui Putin, poți lesne trage concluzia că oligarhul rus este doar un instrument, o trecere pe persoană fizică a sovietului economic, după căderea formală a comunismului.

Sau poate credeți că occidentalii erau atât de naivi încât să nu știe asta. Știau, dar naivitatea este deja un cuvânt mult prea eufemistic pentru lăcomia lor.

Rușii le râd, din nou, în nas vesticilor pentru că tot ce fac, fac pe banii lor, bani pe care i-au mai primit, iar acum îmi vine să cred că rușii au anticipat – și chiar contat – pe sancțiunile astea economice care, la o chestie, îi pot lăsa pe vestici și bătuți și cu banii luați.