Ucraina: Scenariile unei crize în plină desfăşurare. De la Kiev, a transmis Liviu Iurea

TVR1 şi TVR News au transmis o Ediţie Specială despre criza din Ucraina, cu cele mai  noi informaţii de la Kiev, de la corespondentul Liviu Iurea, iar de la Bruxelles, de la corespondentul Magdalena Moreh.

Invitaţii în studio ai moderatorului Mihai Constantin au fost Ionel Nicu Sava, fost ambasador al României în Elveţia şi Liechtenstein, generalul în rezervă Alexandru Grumaz, analist politico-militar, şi Dragoş Tăbăran, jurnalist senior al  Ştiirlor TVR, specialist în politică externă. Iar prin telefon, trimisul special al TVR la Kiev, Liviu Iurea şi corespondentul TVR la Bruxelles, Magdalena Moreh.

Corespondentul TVR Liviu Iurea, de la Kiev, transmite în Ediția Specială

Corespondentul TVR Liviu Iurea a descris atmosfera de la Kiev, cum s-au baricadat manifestanţii cu dale din trotuare.”Dacă îşi dă demisia Ianukovici, apare un vid de putere. Nu cred că toate regiunile ar îmbrăţişa această idee, dar s-ar calma spiritele în Piaţa Independenţei. Societatea este destul de polarizată. Cu mulţi ani în urmă, când începuse Revoluţia portocalie, s-a vehiculat acel scenariu de scindare a Ucrainei în mai multe regiuni şi încă se vehiculează aceste idei şi nu este exclus nimic„, a spus Liviu Iurea.

Ediție Specială. Situația din Ucraina

Generalul în rezervă Alexandru Grumaz, analist politico-militar, este de părere că în Piaţa Independenţei nu sunt cei care au solicitat semnarea acordului de asociere cu UE. În opinia sa, în Piaţă sunt extremiştii din Partidul Svoboda. Fiecare preşedinte care a venit a schimbat Constituţia.

Ionel Nicu Sava, fost ambasador al României la Berna, a amintit încercările politice ale Ucrainei din ultimii ani. În opinia sa, Ianukovici a preferat alianţa cu Rusia pentru împrumutul de 10 miliarde acordat Ucrainei.

Jurnalistul Dragoş Tăbăran: „Trebuie să vedem că există două Ucraine, sau mai multe Ucraine. Partea de vest este specializată în agricultură, partea de est în industrie grea, are nevoie de resurse, care vin din Rusia„.

Corespondentul TVR la Bruxelles Magdalena Moreh a spus că UE este îngrozită şi scandalizată de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina în ultimele 24 de ore. Restricţii de călătorie, îngheţarea conturilor pentru oficialii ucraineni care au „mâinile pătate de sânge”, sunt primele sancţiuni impuse Ucrainei de UE, şi ele pot fi extinse. Se pare că pe listă figurează 20 de persoane din Ministerul de Interne. Viktor Ianukovici nu figurează pe această listă.

Analistul politico-militar Alexandru Grumaz a amintit că Rusia s-a împotrivit mereu ca NATO să ajungă în apropierea graniţelor ei, iar Ucraina este o zonă-tampon. Militarii ucraineni au luptat alături de forţele NATO în teatrele de operaţii, în Afganistan, în Irak. Şeful statului major a fost demis pentru că, probabil, nu a vrut să intervină în Piaţă, este de părere analistul politico-militar.  Cred ca este un lucru pozitiv în Ucraina că nu a intervenit armata, a mai adăugat generalul în rezervă.