Investitorii se retrag din Ucraina. Monedele din regiune se depreciază

Monedele din regiune se depreciază, investitorii se retrag în masă din Ucraina, în contextul escaladării violenţelor din această ţară. Cursul de schimb a urcat, miercuri dimineaţă, din nou aproape de pragul de 4,5 lei/euro pe piaţa interbancară, dar a revenit apoi sub 4,49 lei/euro.

La deschiderea şedinţei de miercuri, pe piaţa interbancară de la Bucureşti euro era cotat la 4,4825 lei, cu 0,65 – 0,85 bani (0,14% – 0,19%) sub nivelurile de la închiderea sesiunii anterioare, de 4,4890 – 4,4910 lei/euro. Ulterior, rata de schimb a început să crească treptat, în cadrul unor tranzacţii cu volume în creştere.

Cel mai ridicat nivel tranzacţionat a fost atins la scurt timp după ora 10:00, când euro a fost tranzacţionat la 4,4950 lei, cu 0,4 – 0,6 bani (0,09% – 0,13%) peste nivelurile de marţi din jurul orei 16:30, de 4,4890 – 4,4910 lei/euro.

O oră mai târziu, cursul de schimb a revenit sub 4,49 lei/euro. Monedele din regiune, în schimb, se depreciazăîn contextul escaladării violenţelor din Ucraina.

După prima oră a şedinţei interbancare de la Bucureşti, zlotul şi forintul se depreciau cu 0,4% şi, respectiv, cu 0,7% în raport cu euro.

Situaţia a scăpat de sub control

Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina, în contextul escaladării violenţelor dintre protestatari şi forţele de ordine loiale preşedintelui Viktor Ianukovici, cu scăderi puternice pentru grivnă şi costuri de finanţare aproape de maxime record, potrivit sursei citate.

Tranşa de 2 miliarde de dolari plătită marţi de Rusia Guvernului ucrainean, parte a împrumutului de 15 miliarde de dolari convenit în decembrie, a avut efecte minime pe pieţele financiare, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Astfel, costurile de finanţare ale Ucrainei au scăzut uşor, timp de numai o oră, după încasarea tranşei de la Rusia. Obligaţiunile guvernamentale cu maturitatea în luna iunie a acestui an s-au apreciat cu 1,4% la începutul şedinţei de tranzacţionare de marţi, însă au pierdut întreg câştigul pe parcursul zilei şi au închis în scădere cu 0,2%, după ce autorităţile au lansat un ultimatum pentru protestatarii din Piaţa Independenţei din Kiev.