De la ocupaţiile armatei sovietice la „just business”-ul Rusiei capitaliste

putin croatia tanc blog

de Moise Guran

Coincidență sau nu, nici nu mai contează, Rusia a plătit Ucrainei două miliarde de euro exact în ziua în care regimul Ianukovici a luat decizia intervenției în forță împotriva demonstranților. Spun că nici nu mai contează dacă este o coincidență pentru că oricum toată opinia publică din Ucraina și nu numai crede că nu este. Toți știu că Rusia a condiționat această a doua tranșă de numirea unui premier aflat sub controlul său, n-a putut obține asta așa că este foarte posibil să fi pus piciorul în pragul lui Ianukovici și să-i fi plătit pur și simplu intervenția în forță împotriva propriului popor, o intervenție în care au murit 26 de oameni și au fost răniți peste o mie.

Nu știu dacă exact asta a fost în mintea lui Mihail Gorbaciov acum aproape 30 de ani, dar o analiză cinică a evoluției URSS spre Rusia capitalistă chiar confirmă RED ARMYtransformarea armatei roșii. Cățărată pe miliardede făcute de Gazprom exact din businessul cu țările occidentale, Rusia nu mai trimite trupele Tratatului de la Varșovia cum a făcut în Ungaria în 1956 sau în Cehoslovacia în 1968, nu mai intervine nici în mod neconvențional cum a făcut în România în 1989 sau cum a încercat în Georgia în 2007 și, pentru că n-a reușit a urmat invazia din 2008. Ei bine acum Rusia capitalistă dar nu mai puțin imperialistă decât Uniunea Sovietică are varianta cumpărării pur și simplu a unei țări, poate negocia tot pe bani postul de premier și, de ce s-ar opri aici, cu două miliarde de euro poate plăti și trupele țării în care dorește să intervină.

În timpul ăsta liderii occidentali, inclusiv Germania condamnă la unison regimul Ianukovici din Ucraina, dar nimeni nu sesizează faptul că intervenția este plătită din bani nemțești, austrieci, polonezi, italieni și ai tuturor țărilor care finanțează noua armată roșie cumpărând gaze de la ruși. Și dacă Rusia de azi nu e cu nimic mai puțin cinică decât Uniunea Sovietică interbelică a unor Stalin și Molotov, cât de nevinovată se poate considera o Uniune Europeană care face „just business” cu Putin?