Nu trebuie să fii Cristiano Ronaldo ca să fii genial

de Moise Guran

Voi ce ziceţi, Cristiano strânge bonurile de la gelul de păr pe care îl cumpără? Dar îl cumpără de la Madrid, unde-i plecat la muncă, sau i-l trimit părinţii de acasă, din Portugalia? Că dacă e de acasă, s-ar putea să-i trebuiască bonurile…

ronaldo blog

Face ocolul lumii o știre despre portughezi, care au decis să combată evaziunea fiscală înscriind într-o loterie națională toate bonurile fiscale cerute la cumpărături de cetățeni. Cu cât mai multe, cu atât mai mari șanse. Ideea nu este nouă și, în ciuda faptului că e spectaculoasă nu este nici măcar foarte eficientă. Știu, o să ziceți că la apetitul pentru caritasuri, feneiuri și pronosport al românilor ni s-ar fi potrivit mănușă. De fapt portughezii au evaziunea fiscală pe la 20% din PIB, deci cam la jumătate față de noi, dar acum patru ani, pe vremea unuia dintre guvernele Boc a circulat și la noi o astfel de idee. Nu, nu cu loteria, ci cu deducerea personală din impozite. Poate ați văzut acum la benzinărie cât de simplu este ca pe bonul fiscal să ți se treacă un număr personal. Acum casele de marcat de la benzinării sunt setate să treacă Codul Fiscal pentru mașinile de firmă care decontează carburantul. Așa! Şi la pâine, la carne, la Carrefour, la Mega Image sau la buticul din colț nu ți se poate trece CNP-ul? Ba da, desigur, e chiar simplu. Durează 20 de secunde, dacă îţi ştii CNP-ul pe din afară (iar dacă nu-l ştii şi nu vrei să-l înveţi poate-ţi iei buletinul cu tine).

Și dacă tu faci statului dovada că ai plătit în decursul unui an TVA de 3000 de lei, l-ar durea mâna pe stat să-ți dea înapoi de exemplu 300 de lei? Ce? Vi se par sumele prea mari? Apoi să vă fac un calcul simplu!

tva blog

 Un cetățean cu un venit mediu de 1600 de lei care cheltuiește potrivit statisticilor 75% din salariu, deci 1200 de lei pe lună ar trebui să contribuie la bugetul statului cu 232 de lei pe lună. Într-un an se strâng fix 2787 de lei(hai că am fost aproape de 3000!). Iar statul ar da înapoi cetățeanului 10% din TVA sub forma unei scutiri de la plata impozitului pe casă de exemplu, dar ar dubla încasărle din TVA. Ei, ce ziceți? Vi se mai pare așa bună ideea cu loteria portugheză? N-ați fi mai tentați să primiți cert 300 de lei, în loc să participați la o loterie? Din păcate la noi astfel de idei par excentrice și nu mai ajung niciodată să fie aplicate.

Nu trebuie să reinventăm roata ci doar să mergem pe bicicletă, nu trebuie să fim geniali ca şi Cristiano Ronaldo ci doar să păstrăm bonul de la gelul de păr sau ce ne mai cumpărăm.

PS Anual statul român pierde doar din evaziunea fiscală la TVA peste 6 mld de euro. Doar aşa, de dragul aritmeticii distractive, la o valoare de 100 de milioane de euro, de aceşti bani statul român ar putea achiziţiona 60 de jucători ca Ronaldo. (Ce vreţi, m-am plictisit şi eu de comparaţiile cu … ar putea construi X kilometri de autostradă 🙂 )

PPS Pardon! Am gresit! 11,5 miliarde de euro evaziunea doar la TVA. Faceti voi calculele câţi Ronaldo putem cumpăra de banii ăştia