Ponta în retragere strategică… Crin a tras în gol!

de Moise Guran

Am privit cu mare atenție declarația lui Victor Ponta după negocierile de azi, referitoare la intrarea lui Johannis în guvern. A spus că ține la Johannis, că îl cunoaște, că lucrurile trebuie făcute cum trebuie. Nicio vorba despre negocieri…

În armata asta se numește retragere strategică. Imaginați-vă un front (dacă vreți ca ăla de la Stalingrad) în care PSD-ul reprezintă forța centrală iar pe flancuri îi are pe aliații săi Oprea și Voiculescu. De partea cealaltă PNL-ul, cu o ambiție mare dar o putere de foc mai mică, atacă unul din flancuri. Cam asta a fost aducerea lui Johannis la București, surprinzătoare la fel ca data trecută, cu un șah direct și străveziu la Ponta, căci Johannis este un fel de premier din umbră. Atacul la Oprea și tentativa de a-i lua acestuia prerogativele (prin refuzul de a-l pune pe Johannis în subordinea sa) a reprezentat forțarea pe flancul slab.

Îmi vine să cred că și lui Johannis și lui Crin Antonescu i-ar fi convenit mai mult un refuz al lui Ponta. Ponta putea să nu accepte, dar asta ar fi dus la ruperea USL, iar Antonescu-Johannis ar fi fost propulsați în lupta pentru Cotroceni chiar de acest refuz. Crin vrea electoratul de dreapta și are o mare problemă în a-l convinge tocmai din cauza alianței cu PSD. Pe de altă parte Ponta are nevoie de Oprea (fără de care pierde majoritatea în absența PNL) și nu își permite să îl trimită la plimbare doar pentru că a venit Johannis de la Sibiu. Așa că Ponta e pe cale să facă o retragere strategică, lăsându-l pe Crin să tragă în gol cu arma Johannis. Acesta va primi ce își dorește, inclusiv postul de vicepremier, și va fi nevoit să demisioneze de la primăria Sibiu. Lui Oprea, Ponta îi va căuta altceva de făcut (da’ chiar trebuie neapărat să facă ceva?), dar Crin rămâne cu o problemă… cum naibii câștigă el alegerile de mână cu PSD, repudiat totuși de pesediști care nu-l vor vota, cu un Johannis a cărui performanță, presupunând că o va avea, va fi contorizată ca fiind a guvernului Ponta?

Cât despre Johannis, distracția abia începe. Omul chiar are idei de dreapta. Cel mai bun exemplu îl reprezintă opinia exprimată față de ”Electorată”. Dar mai are și altele (eu l-am intervievat la Sibiu în 2009 când fusese nominalizat premier). Cum se vor înțelege pesediștii cu el în guvern? Va face Johannis dizidență din interiorul executivului? Atenție, a cerut să coordoneze Finanțele și Economia! Deci și pe Liviu Voinea, supus direct lui Ponta! Johannis nu e totuși genul care face scandal, deși Crin de asta ar avea nevoie. Dar va negocia Johannis cu Dragnea? Pare imposibil de imaginat… Și dacă le acceptă pomenile, nu se va compromite și pe el și speranța că în România se pot găsi și politicieni integri?

Prea multe întrebări și prea multe necunoscute! Herr Klaus, în ce te-ai băgat?! Dar dacă tot te-ai băgat… Herr Klaus, măcar arată-ne că nu ne punem degeaba speranța în tine! Dă-o naibii de politică, dă-le naibii de alegeri, arată-ne că știi să faci administrație!