LATER UPDATE: Klaus a fost nominalizat la MAI, dar n-ar prea pleca de la Sibiu

de Moise Guran

În pragul unei remanieri guvernamentale Partidul Național Liberal își caută ca de obicei ministeriabilii prin debaraua domnului Crin Antonescu. Cine nu e prieten cu Crin nu poate fi controlat și deci nu poate ajunge ministru. Cum altfel s-ar putea explica faptul că Eugen Nicolăescu, fost, actual și probabil viitor ministru al Sănătății ar putea fi la fel de bine și ministru de Finanțe, ba…, dacă mă întrebați pe mine, omul ar fi exact la fel de bun și pe posturi de pe la Muncă, Educație, Sport sau Apărare. Adică fix la fel de bun, căci pentru nimic de făcut, nimic îți trebuie.

Calitatea majoră și demonstrată a domnul Nicolăescu este debitul verbal, comparabil cu cel al unui crainic tv. Dar nu asta mă apasă pe mine, ci faptul că permutarea unor miniștri dintr-un minister în altul arată în mod necesar doar o criză de resurse umane a PNL, o criză care a și împins-o pe Ramona Mănescu la Transporturi de exemplu, deși femeia a spus cinstit că are nevoie de calificare la locul de muncă, un Andrei Gerea de care nici n-ați auzit la ministerul Economiei, sau un Gigel numaiștiucum la ministerul Culturii de care eu am auzit doar pentru că Pleșu n-a auzit. Dar adevărata problemă nu este nici asta. Mai rău e faptul că PNL-ul chiar are câțiva politicieni capabili și care chiar au dovedit și caracter și bărbăție politică, pe care îi ține pitulați pe la Oradea sau la Sibiu. Nu, nu vă amăgiți cu faptul că Johannis are vreo influență în PNL, el este doar o mascotă pentru Crin. Iar Ilie Bolojan de la Oradea nu prea e din debarau cu prieteni ai domnului Antonescu. Și mai sunt și alții, să știți. Un eșalon doi care n-are loc la Curtea Regelui de la București, gospodari adevărați în orșelele lor, nu baroni traseiști, care poate n-or fi atât de yesmeni cum și-ar dori Crin, dar sigur l-ar ajuta cu mai multă pricepere pe la ministerele pe care partidul său le girează.

PS Povestea cu Chiţoiu – troian al PSD, este mai complicată decât o spun analiştii politici acum. Chiţoiu devenise (poate cu sprijinul lui Ponta) o ameninţare internă pentru Crin, dar nu se punea problema ca acesta să plece la PSD. Făcea doar acel tip de joc pe care l-a făcut şi Ponta cu Crin în 2010, caesta din urmă ajutându-l împotriva lui Geoană în bătălia pentru PSD.