Victore, trimite şi tu un MMS la Tiraspol!

 

ponta putin blogde Moise Guran

Ar fi probabil anecdotică dacă n-ar fi tragică o știre despre leul moldovenesc, ajuns valută forte. Înainte de a vorbi despre asta aș mai vrea să știți că premierul Victor Ponta participă vineri la deschiderea Jocurilor olimpice de la Soci, în Rusia. E un bun prilej să-și facă poză cu Vladimir Putin, deși mă îndoiesc că acesta va avea față de premierul român aceeiași bunăvoință pe care a avut-o Barak Obama la înmormântarea lui Nelson Mandela. Oricum, de data asta Victoraș ar putea să-și facă o misiune strategică dintr-o poză în care Putin să zâmbească naibii și el că e olimpiadă, nu înmormântare. O poză bună, o poză utilă, o poză care te poate ajuta în sălbăticia unei lumi care doar de frica lui Putin mai poate ști.

foto adevarulÎn timp ce Ponta își făcea bagajele pentru Soci, directorul liceului Lucian Blaga din Tiraspol, singurul rămas cu predare în limba română, a fost arestat de securitatea transnistreană sub acuzația de contrabandă cu valută străină. În fapt acuzatul director se întorcea împreună cu contabila și șoferul de la Chișinău, de unde aduceau salariile, în lei moldovenești.

În Moldova nu au ținut amenințările fățișe ale rușilor împotriva semnării tratatului cu Uniunea Europeană, așa cum s-a întâmplat în Ucraina. Și totuși, de câteva luni criza liceelor din Transnistria s-a reactivat (primul episod s-a consumat în 2004) iar găgăuzii au făcut un referendum neconstituțional în care au spus un Da hotărât integrării în Uniunea Eurasiatică și un nu și mai hotărât unei eventuale uniri a Moldovei cu România. Chiar dacă are populație cam cât Piteștiul, Găgăuzia este regiune autonomă legală a Republicii Moldova. Transinistria în schimb este o republică rebelă, autoproclamată, nerecunoscută de nimeni dar controlată din gesturi de țarul de la Moscova pe care Victor al nostru ar putea să îl prindă într-o poză personală făcută cu iPonul la Soci. De aia zic… Victore, fă-te util! Poate după aia le poți da pe MMS poza asta românilor din Transnistria. Poate directorul școlii românești de acolo i-ar putea speria pe milițienii ăia cu poza lui Putin. Nu contează dacă milițienii te recunosc sau nu și pe tine în poză, dar cel puțin dascălii aceia care chiar sunt hărțuiți dur și trăiesc periculos doar pentru ideea de limbă română ar putea afla și ei că României îi pasă și face ceva pentru ei.