Raportul Comisiei Europene: Corupţia politică şi mica corupţie rămân o problemă în România

Corupţia măruntă, dar şi corupţia politică rămân o problemă de sistem în România – este concluzia Comisiei Europene, care a prezentat luni primul său raport privind corupţia în toate statele Uniunii. Printre recomandări, documentul atrage atenţia că anchetele în cazul corupţiei la nivel înalt trebuie să fie independente. Transmite de la Bruxelles corespondentul TVR, Magdalena Moreh. 

În ultimii ani, s-au înregistrat reforme în combaterea corupţiei, dar, constată raportul Comisiei,  rezultatele acestor reforme nu sunt ferme şi sunt uşor reversibile. În anchetarea marilor corupţi, s-au făcut unii paşi înainte, cu toate acestea – arată raportul – voinţa politică în lupta anti-corupţie şi în promovarea integrităţii este fluctuantă.

Comisia recomandă României să pună la punct Coduri de conduită cuprinzătoare pentru oficialii aleşi. În plus, e nevoie de sancţiuni mai aspre pentru practici corupte.

Tot la recomandări, Comisia atrage atenţia asupra consolidării mecanismelor de prevenire şi control în ceea ce priveşte achiziţiile publice, în companiile statului sau controlate de stat.