Cei cu venituri sub 1.610 de lei plătesc doar jumătate din ratele la credit, timp de 2 ani

Premierul Ponta: Cei cu venituri sub 1.610 de lei plătesc doar jumătate din ratele la credit, 2 ani

ntâlnirea vizitei FMI vine într-un moment extrem de important, cel în care pe pieţele internaţionale este o problemă de instabilitate, monedele s-au depreciat, cu atât mai bine pentru România, unde moneda noastră naţională nu s-a depreciat, din acest punct de vedere am ţinut ca finalul misiunii să fie unul de succes, a spus premierul Victor Ponta, luni, după întâlnirea cu FMI.

-Încetează şi blocajul politic, preşedintele îşi va îndeplini atribuţiile constituţionale şi va semna memorandumul

-Am discutat despre reducerea arieratelor la companiile de stat, în special cele din domeniul feroviar şi la Poşta Română.

-S-a discutat despre amânarea accizei până la 1 aprilie. Şi am stabilit că nu facem în acest moment vreo tăiere de alocări. Dar la 1 iulie vom avea perspectiva clară dacă avem nevoie de rectificare.

-Avem acordul partenerilor noştri internaţionali pentru două măsuri, cu impact important pentru economie. Una adoptată prin OU, de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci. Se aplică tuturor creditelor luate persoanelor fizice. Condiţia este ca acestea să aibă un venit mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net şi să nu aibă restanţe mai mult de 90 de zile. Este o măsură opţională pentru persoane fizice. Măsura a fost discutată şi lucrată cu BNR. E o măsură care sprijină 907.000 de persoane cu venituri de până la 1.610 de lei, e vorba de înjumătăţirea ratei pe o perioadă de 2 ani, dar nu mai mult de 500 de lei. E vorba de un credit fiscal care după această perioadă de 2 ani va fi acordat de statul român pentru acoperirea dobânzii. Şi în baza calculelor, în anul 2014 o sumă de 4 milioane de lei să fie disponibilizată pentru persoanele fizice.

-A doua măsură este schema de ajutor de stat pentru companiile care creează minim 20 de locuri de muncă, statul va acoperi jumătate din cheltuiala salarială din tot ceea ce plăteşte angajatorul ca salariu privat.

-Până în luna aprilie guvernul vine cu măsuri privind scutirea de impozit pentru profitul reinvestit.