Prevederi controversate în Codul de procedură penală care intră în vigoare la 1 februarie

De la 1 februarie intră în vigoare noile coduri  – penal şi de procedură penală. Este un moment istoric, însă are loc în contextul unor dispute între jurişti, dar şi între politicieni pe marginea unor prevederi aduse de noile coduri. Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut din nou premierului să adopte, vineri, o ordonanţă de urgenţă, care să modifice Codul de procedură penală, conform solicitărilor făcute de DNA şi Înalta Curte. Premierul a anunţat că toate propunerile de modificare sunt centralizate de ministrul Justiţiei şi vor fi analizate în şedinta de Guvern de miercuri.

DNA şi Înalta Curte au reclamat mai multe probleme în noile Coduri penale. Sunt ambiguităţi în legătură cu folosirea interceptarilor în anchetele împotriva miniştrilor. Se reduc pedepsele şi termenele de prescripţie pentru anumite infracţiuni, cum ar fi, de exemplu, înşelaciunea cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit şefei DNA, Codruţa Kovesi, în următorii 2 ani, aproape 100 de dosare se vor închide ca urmare a noilor modificări.