O bătălie mai importantă decât nouă luni de mandat

de Moise Guran

Bilanțul unui sfârșit de ianuarie în România – un miliardar arestat preventiv pentru cumpărare de influență, un fost ministru băgat definitiv la zdup pentru corupție, doi magistrați și doi avocați, condamnați pentru același tip de fapte, numai azi, joi 30 ianuarie. Mâine e 31, sâmbătă e deja februarie. Tot iarnă, nu-i vorba, dar nimic nu se schimbă peste noapte iar în România nu știm niciodată cât durează iarna.

traian-basescu-si-victor-ponta

Problema cu acest februarie este că el dă o pilă dură în colții Justiției, care nu va mai putea intercepta fără acordul suspectului nici discuțiile unui Gruia Stoica, nici pe cele ale unui Carabulea, nici politicieni sau politruci, căci se schimbă Legea Penală. Cum Legea Penală se aplică retroactiv atunci când e în favoarea infractorului, chiar și cei picați până acum riscă pedepse mai mici sau plata unor despăgubiri diminuate. Să nu sărăcească sărăcuții!

Clocită într-adevăr mai mult de cinci ani Legea asta nouă are de responsabili doi incompetenți care nici măcar vremurile nu și le înțeleg. Premierul de azi, Victor Ponta nu poate avea o problemă cu deputatul Victor Ponta, cel care până în 2012 a fost președintele subcomisiei de Cod penal şi Cod de procedură penală. Printre alții și Ponta este cel cu care a negociat tâmpeniile din lege fostul ministru Cătălin Predoiu. Din comisie mai făcea parte un alt fost ministru de justiție, Tudor Chiuariu, condamnat și el acum o săptămână, dar cu suspendare. Deci da, de la acest Victor Ponta se așteaptă Băsescu să înțeleagă în sfârșit sensul cuvântului urgență din sintagma ordonanță de urgență. Că de sâmbătă îi intră operele în vigoare, iar până atunci el dă tacticos la zăpadă şi îl trimite pe Cazanciuc să mai vadă o dată care-i treaba cu Codurile. De partea cealaltă a mesei de poker se află însă el, președintele responsabil și degrabă asumător de gafe. Traian Băsescu spune că își asumă faptul că n-a înțeles ce scrie în Lege și că a promulgat-o. Cam ca în vorba cu primarul care a semnat. Acum câteva zile vă vorbeam de sensurile cuvântului onoare, și despre ce naibii poate însemna a-ți asuma o tâmpenie. Asumarea aduce întotdeauna responsabilitatea, domnule Președinte! Presupunând că Ponta știe ce face atunci când refuză să modifice Legea penală prin Ordonanță de Urgență, cam ce i-ați putea oferi dumneavoastră, Marele Jucător, Marele Devorator Politic, pentru a-l covinge să oprească totuși la timp pilirea colților Justiției? Vi se pare un preț prea mic demisia dumneavoastră? Păi sigur… dă-o naibii de Justiție… dumneavoastră protejați țara de corupția lui Ponta! Pân’ la toamnă! Vedeți, de aia aș fi preferat un Președinte Negociator în locul unui Jucător la Cacealma, unul capabil să-și sacrifice pe bune nouă luni de mandat pentru a proteja aceste floricele de condamnări cu care sigur că nu se face primăvara, dar fără de care nici din iarnă nu o să ieșim niciodată. Sâmbătă la ora zero și o secundă suntem deja în februarie, iar dacă nu opriți până atunci intrarea în vigoare a noii Legi Penale, nici nu va mai conta că mandatul dumneavoastră mai ține o primăvară, o vară și o toamnă. Veți fi fost învins de sistemul ticăloșit, jenant, penibil, îngenuncheat, cam cum l-ați numit cândva pe Emil Constantinescu.

Vedeți, Dumnezeu nu bate cu parul! Ne dă doar ocazii în care ne putem lăuda și apoi încercări în care putem dovedi sau nu, puterea de a face lucrurile cu care ne-am lăudat.