Mr. & Mrs. Chițoiu… Cine ar trebui să demisioneze?

de Moise Guran

Ceea ce dovedesc interceptările DNA în legătură cu faptele de arme ale soției vicepremierului Daniel Chițoiu poartă numele de potlogării. Impresia cu care rămâi citind scripturile acestor interceptări este că doamna Chițoiu, director la Avizări în cadrul Autorității de Supraveghere Finaciară vorbește destul de urât și e predispusă la niște mici mârlănii.
Cazul, probabil încă destul de neclar și celor care au decis publicarea interceptărilor, se referă la avizarea ocupării funcției de director general la o companie de asigurări, care se numește Carpatica și a avut o groază de probleme cu proprii clienți. Din stenograme reiese doar faptul că doamna Chițoiu, soție de ministru de Finanțe și vicepremier, s-a pretat la câteva găinării pentru a permite firmei respective să-și pună ce om vrea pe funcția de director general. Cum o companie de asigurări este un colector major de bani de la cetățeni, legea prevede că aceasta nu poate fi condusă decât de o persoană cu integritate. Ca să nu dea țepe oamenilor, luându-le banii de exemplu pe RCA și găsind apoi diferite pretexte ca să nu plătească.

Poveste cu madam Chițoiu a avut loc în iunie anul trecut, implică mai mulți oameni bine plătiți din această mega-structura numită ASF și sugerează o anumită clemență ulterioară față de compania Carpatica Asig, căreia i-ar fi trebuit suspendată activitatea pentru că nu și-a majorat capitalul.

Ceea ce încerc să vă spun este că probabil nu suntem în fața unei mari afaceri de corupție ci în fața unui film cu proști pe care l-am mai văzut de multe ori. Și asta pentru că doamna Chițoiu a lucrat și în defuncta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor, desființată de Ponta și de soțul doamnei Chițoiu pentru că era ineficientă și primea bani de la asigurători. Noua ASF s-a remarcat prin salarii mai mari, o organigramă și mai generoasă și, uite, în final, același tip de matrapazlâcuri care permit în final asigurătorilor să formeze o mafie, bine protejată la vârf de eventuale plângeri ale cetățenilor abuzați.

Nu sunt sigur că DNA va reuși să dovedească și coruperea soției numărului doi din guvern, dar mă tem că nepotismul metodic nu mai are nevoie de alte demonstrații. Și mă întreb acum cine ar trebui să demisioneze? Doamna director de la ASF, sau domnul că e soțul doamnei sale și prin această calitate conferă influență la cel mai înalt nivel unei persoane predispuse la tot felul de înțelegeri ilegale?