Directorul ANM: Codul portocaliu de ninsori ar putea fi prelungit până luni, posibil şi cod roşu

Avertizarea cod portocaliu de ninsori şi viscol, valabilă până duminică la ora 18:00, ar putea fi prelungită până luni, cu posibilitatea de a fi emis şi codul roşu în anumite zone, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu, în cadrul Comandamentului de iarnă convocat, vineri, la Palatul Victoria. TVR News a transmis evenimentul, în direct, în cadrul unei Ediţii Speciale.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, recomandă populaţiei să amâne deplasările începând de vineri noapte până duminică după-amiază. Codul portocaliu ar putea fi prelungit până luni, în plus ar putea fi emis şi cod roşu de ninsori, a avertizat directorul ANM.

Ca un sfat către populaţie, le-aş spune că dacă nu e nevoie urgentă să se plece la drum să se amâne deplasările începând cu această noapte până duminică după-masă, a declarat directorul ANM.

Posibil cod roşu de ninsori

În cursul zilei de mâine (sâmbătă) vor fi două actualizări a codului portocaliu. Este posibil să fie adăugate judeţele Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova în cod portocaliu şi mâine seară (sâmbătă seară) să scoatem judeţul Mehedinţi. Nu este exlus ca termenul de ora 18:00, duminică, să fie prelungit până luni. Nu este viscolul înspăimântător, dar perioada este foarte lungă, a spus Ion Sandu.

Nu excludem posibilitatea ca în cazul în care se vor depăşi 50 cm/metru pătrat în 24 de ore să apară şi codul roşu nowcating pentru a respecta parametri stabiliţi cu aceste coduri, a subliniat directorul ANM.

Există posibilitatea, dar vom anunţa, dacă se impune prelungirea de duminică seara până luni dimineaţa a acestor avertizări, a mai spus Ion Sandu.