Euro-viziunile lui Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European care vrea şefia Comisiei

de Cristian Ştefănescu, Germania

Preşedintele social-democrat al Parlamentului European Martin Schulz şi-a propus să candideze la Preşedinţia viitoarei Comisii Europene, ce urmează să prindă formă după alegerile pentru Legislativul comunitar programate pentru luna mai.

Dacă va reuşi să ajungă şeful Executivului european, politicianul originar din Köln şi-ar dori să conducă o echipă a cărei principală preocupare să nu mai fie identificarea „acelor cotloane în care nu ne-am amestecat încă”.

Într-un interviu publicat în ediţia de luni a cotidianului bavarez „Süddeutsche Zeitzung”, Schulz a explicat că îl deranjează cele două curente ideologice care se bat, în acest moment, cap în cap în interiorul Comisiei Europene: „Pe de o parte, există unii care nu îşi vor găsi liniştea până când nu vor vedea privatizat şi ultimul cimitir comunal din Europa. Pe de alta, sunt ceilalţi care nu se astâmpără până nu reuşesc să instituie un ritual unic de înmormântare pentru întreaga Europă. Aşa ceva nu face decât să ia minţile oamenilor. Aşa ceva trebuie să înceteze”.

Schulz, care urmează să fie desemnat, la aproapiatul Congres al social-democraţilor germani, cap de listă pentru viitoarele alegeri europene, urmează să primească, la 1 martie, la Roma, binecuvântarea întregului grup socialist european, scrie, în ediţia sa electronică, săptămânalul „Focus”.