Mariana Câmpeanu: Exodul tinerilor calificaţi va avea un impact dezastruos asupra economiei

România începe să simtă efectele plecării la muncă în străinătate a persoanelor calificate şi a tinerilor din ultimii zece ani. Într-un interviu acordat Financial Times, ministrul român al Muncii, Mariana Câmpeanu, avertizează asupra impactului dezastruos asupra economiei al exodului tinerilor calificaţi.

Exodul în masă al tinerilor calificați înregistrat de la aderarea României la UE în 2007 va avea un impact dezastruos asupra economiei, dacă tendința nu se va inversa, a avertizat ministrul Muncii din România, Mariana Câmpeanu, într-un interviu acordat la București, comentează joi Financial Times, citat de Agerpres.

Respingând predicțiile făcute de politicienii anti-imigrație din Marea Britanie, potrivit cărora un val de muncitori din România și Bulgaria va ajunge în Regatul Unit după ridicarea restricțiilor la 1 ianuarie, Mariana Câmpeanu a afirmat că Guvernul român și-a asumat obligația de a atrage emigranții înapoi acasă, pentru a stimula redresarea economiei.

România începe să simtă efectele exodului din ultimul deceniu

Problema nu este că oamenii părăsesc țara … acest flux a avut deja loc în urmă cu câțiva ani. În România, observăm cu claritate efectele negative ale emigrării forței de muncă înalt calificate, în special doctori și ingineri, care au început să fie o problemă pentru noi, a afirmat ministrul Muncii.

Populația României a scăzut cu aproape trei milioane în ultimul deceniu, la 20 de milioane, deoarece tinerii părăsesc țara pentru a căută oportunități de angajare mai bune peste hotare, conform datelor de la Institutul Național de Statistică (INS).