Îmbrăcămitea pentru copii conţine substanţe toxice

Sunt părinţi care cheltuiesc o avere pe haine scumpe pentru copiii lor. Totul în speranţa că îmbrăcămintea, produsă de firme celebre şi chiar de lux, este nu doar frumoasă, ci şi sănătoasă. Organizaţia internaţională Greenpeace a descoperit substanţe chimice periculoase în încălţămintea şi în hainele pentru copii, produse de 12 dintre cele mai cunoscute branduri internaţionale.

Timp de două luni, Greenpeace a analizat hainele pentru copii vândute de celebrele firme în peste 30 de ţări din toată lumea. Concluzia? Îmbrăcămintea pentru cei mici conţine la fel de multe substanţe toxice ca hainele pentru adulţi, asta deşi ar trebui să fie produsă în regim special. China rămâne cel mai mare producător de textile, dar şi de substanţe chimice din lume.

 

Greenpeace a cerut guvernului chinez să ajute la oprirea folosirii substanţelor chimice în industria textilă şi a solicitat marilor branduri de îmbrăcăminte să elimine definitiv substanţele toxice până în 2020.

De exemplu, testele au arătat că un costum de baie pentru copii produs de Adidas conţinea peste limită o substanţă care poate avea efecte grave asupra imunităţii şi a sistemului reproducător, atât la copii, cât şi la adulţi.

Mai ales datorită transpiraţiei şi datorită frecării, mare parte din substanţele care sunt pe materialele textile pot intra în piele şi implicit în fluxul sanguin„, a explicat Iuliana Dumitrescu, inginer la Institutul Naţional de Textile şi Pielărie.

„Produsul testat îndeplineşte toate cerinţele de producţie la nivel internaţional. Dar vom ţine cont de raportul Greenpeace şi vom cere retestarea produsului, de către un institut independent”, este reacţia firmei Adidas.