Cele mai importante evenimente ale anului 2013

În plan internaţional, 2013 este anul în care la Vatican a fost instalat un nou Papă, au murit două personalităţi, Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei, şi fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, au avut loc o nuntă regală în Suedia şi un botez regal în Marea Britanie. Ştirile TVR v-au ţinut la curent de-a lungul acestui an cu toate evenimentele importante.

IANUARIE

– 11-21 ianuarie: MALI – Franţa intervine în Mali (Operaţiunea Serval) pentru a opri înaintarea islamiştilor înarmaţi şi a susţine trupele guvernamentale. Pe 21 ianuarie, la Paris, ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a confirmat succesul ofensivei.

– 16-19 ianuarie: ALGERIA – Un comando islamist atacă o instalaţie de exploatarea gazelor lângă In Amenas (la 1.300 kilometri sud-est de Alger) şi ia ostatici angajaţi în complex. Armata ia instalaţia cu asalt, iar 38 de străini şi un algerian sunt ucişi în confruntări. Doi români şi-au pierdut viaţa în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alţi trei s-au salvat.

– 5 martie: VENEZUELA – Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei, moare din cauza cancerului, după ce a condus ţara timp de 14 ani. Nicolas Maduro devine preşedintele Venezuelei, după ce a fost declarat câştigător al scrutinului de Consiliul Naţional Electoral (CNE), cu 50,66 % dintre sufragii.

– 13 martie: VATICAN – Jorge Mario Bergoglio, un iezuit argentinian, devine primul Papa latino-american, cu numele Francisc. Cardinalul Jorge Mario Bergoglio a devenit Papa Francisc la vârsta de 76 de ani. Alegerea sa a avut loc după demisia surprinzătoare, pe 28 februarie, a Papei Benedict al XVI-lea, o premieră în istoria catolicismului modern.