Să ne luăm pătura de criză politică

de Moise Guran

Modul în care cei doi lideri ai USL trag unul după altul cu declarații de presă arată cred destul de clar de acum că alianța de la guvernare are zilele numărate.

Întrebarea de acum în colo este dacă va rezista sau nu Guvernul Ponta. Nu mă prea pricep eu la aritmetică parlamentară, dar mi se pare că există o bună șansă ca guvernul să meargă totuși mai departe chiar în situația în care PNL își retrage miniștrii din cabinetul Ponta. În mod evident, majoritatea rămasă va fi extrem de fragilă și de aici m-am simțit dator să vă atenționez în legătură cu unele riscuri economice.

Primul și cel mai important este acela de cădere a guvernului. Chiar dacă eu nu cred că asta se va întâmpla va trebui să ne pregătim cu toții pentru o criză mai lungă, căci mingea va ajunge apoi în terenul Președintelui Traian Băsescu căruia numai o majoritate neclară îi lipsea. Nu vreau să speculez mai departe pe tărâmul politic, dar trebuie să fim conștienți că o cădere a guvernului va induce un risc de curs valutar și unul de creștere a dobânzilor. Nu foarte mare însă. BNR este cred și pregătită și dispusă să țină euro undeva între 4,5 și 4,6 lei, deci căderea guvernului n-ar fi un dezastru din acest punct de vedere. Cu dobânzile însă lucrurile stau altfel, mai ales în condițiile în care bugetul va fi cel mai probabil trimis înapoi în Parlament. Dacă nu mai există o majoritate clară, bugetul ar putea fi dezbătut până prin primăvară. Să știți că am mai avut astfel de situații în care bugetul s-a aprobat în luna mai. Dacă guvernul intră în noul an fără buget, atunci se aplică bugetul anului acesta, ceea ce n-ar fi tocmai un dezastru. Dar dobânzile vor crește în mod inevitabil căci bugetul e un plan financiar și nici o bancă nu va da bani ieftini guvernului fără acest plan. Cum statul este cel mai mare creditat din economia noastră, este posibil ca toate dobânzile la lei să crească cu 1-2 procente până la lămurirea situației. Oricum ar fi, codul fiscal a fost deja modificat deci dacă lucrurile rămân așa, de la 1 ianuarie se scumpesc și benzina și motorina. Știu, Ponta a zis că motorina nu, dar doar a zis, până una alta n-a modificat modificarea. De asemenea pensiile dar și salariul minim pe economie cresc de la 1 ianuarie căci bugetul asigurărilor sociale a fost deja promulgat de președinte.

V-am spus toate aceste lucruri ca să vă faceți fiecare calculele în funcție de ce rate aveți de plătit, de ce salarii aveți de luat sau de dat. Nu e sigur în acest moment că vom avea o criză politică, dar și dacă aceasta va veni nu uitați că n-ar fi nici prima nici ultima. Am mai trecut prin ele, am învățat cu toții să ne adaptăm, să ne uităm la televizor și să înjurăm. Că atâta știm noi românii să facem. Las că nu moare lumea… doar trece pe lângă noi!

PS Nu știu care-i treaba cu Ponta dar vă dau un link către un video în care acesta se contrazice. O dată spune că n-a știut de modificarea Codului Penal și că i-ar fi zis Crin să dea amnistia prin OUG (TC 00.40) iar apoi zice cu subiect și predicat că i-a cerut să dea modificarea Codului Penal prin ordonanță (TC 2.50). O fi fost o bâlbă, naiba mai știe.