Discursuri omagiale şi zeci de mii de oameni, la ceremonia dedicată lui Nelson Mandela

Circa 95.000 de persoane au participat, marţi, pe stadionul din Johannesburg, la ceremonia dedicată memoriei lui Nelson Mandela, erou al luptei anti-apartheid şi laureat al Premiului Nobel. Peste 100 de foşti şi actuali lideri politici din întreaga lume au fost prezenţi la ceremonie. Printre ei, preşedintele Barack Obama.

ACTUALIZARE 16:08 Vicepreședintele ANC, Cyril Ramaphosa, a încheiat oficial ceremonia, scandând „Trăiască Nelson Mandela!”

ACTUALIZARE 15:30 Ceremonia se apropie de final. Episcopul Ivan Abrahams ţine o predică.

ACTUALIZARE 14:50 Președintele sud-african Jacob Zuma îşi aduce omagiile. „Moartea lui Nelson Mandela a produs o durere fără precedent în întreaga lume.”

ACTUALIZARE 13:31 Preşedintele SUA, Barack Obama, a susţinut un discurs în memoria lui Nelson Mandela.

Maestrul de ceremonii l-a prezentat pe liderul de la Casa Albă mulţimii adunate pe stadion drept „un fiu al pământului african”.

Preşedintele Barack Obama l-a descris pe Nelson Mandela ca „un gigant al istoriei”.

VIDEO

Discursul lui Barack Obama, în memoria lui Nelson Mandela

Lupta lui a fost lupta ta, victoria lui a fost victoria ta … libertatea şi democraţia sunt moştenirea lui, a declarat Barack Obama de la tribuna instalată pe stadionul din Johannesburg.

Nelson Mandela, „ultimul mare eliberator al secolului XX” – astfel l-a descris Barack Obama pe eroul luptei anti-apartheid.

Este un om care a avut o viaţă ca nimeni altul, un om care şi-a câştigat locul prin luptă şi credinţă, a spus preşedintele SUA.

Urmăriţi discursul integral al preşedintelui Barack Obama în materialul video ataşat.

Mulţimea a salutat cuvintele lui Barack Obama când a vorbit despre filosofia sud-africană „ubuntu” – „sunt ceea ce sunt datorită a ceea ce suntem noi toți”.

ACTUALIZARE 13:09

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, îl descrie pe Nelson Mandela ca „unul dintre cei mai mari lideri ai lumii care au vorbit omenirii prin propriul exemplu”.

Mandela a urât ura. Nu oamenii. El ne-a arătat puterea de a ierta. Un dar unic. Este datoria noastră să păstrăm vie amintirea lui Mandela în inimile şi în vieţile noastre, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, de la tribuna instalată pe stadionul din Johannesburg, potrivit BBC.