Titus Corlăţean: România susţine semnarea cât mai curând de către Georgia a acordului de asociere

La 29 noiembrie  reprezentanţii Republicii Moldova şi ai Georgiei au parafat Acordul de Asociere cu UE care include crearea unui spaţiu de liber schimb şi demararea procesului de ridicare a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii celor două state. Ioana Dumitrescu a realizat un interviu în exclusivitate cu miniştrii de Externe ai Georgiei, Maia Panjikidze, şi României – Titus Corlăţean.

Georgia, ca și Republica Moldova, a parafat la summitul de la Vilnius Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Pentru Georgia, lucrurile sunt clare. Ne dorim integrarea europeană și euroatlantică. Este voința poporului georgian. Acum o lună am avut alegeri prezidențiale și peste 80 la sută din populația Georgiei a votat pentru partidele pro-occidentale. Deci,  per total, populația georgiană sprijină integrarea europeană și euroatlantică și cred că atunci când voința este atât de puternică, nimic nu se poate întâmpla în drumul spre integrare„, spune ministrul georgian de Externe, Maia Panjikidze, într-un interviu în exclusivitate acordat Ioanei Dumitrescu.

 

VIDEO

Interviu în exclusivitate cu Maia Panjikidze, ministrul georgian de Externe, şi Titus Corlăţean, şeful diplomaţiei române

Obiectivul este să semnăm acordul de asociere cât mai repede. Cel târziu în septembrie„, a precizat şefa diplomaţiei de la Tbilisi.

 

Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, spune că  România a fost şi este un susținător foare activ pentru Georgia și Republica Moldova pe calea europeană şi euroatlantică și avem toate motivele să rămânem aşa.

Corlăţean vorbeşte despre contributia Georgiei la misunile UE în afara spaţiului european, care reprezintă paşi serioşi şi arată voinţa pentru integrare.

„România  susţine foarte ferm semnarea acordului de asociere la o dată cât mai rapidă, cel mai târziu în septembrie”, spune Corlăţean, care subliniază că Georgia progresează. Am fost prezent la Tbilsi la ceremonia de preluare a mandatului de către domnul preşedinte şi am simțit la fața locului angajamentul serios la Georgiei, adaugă Corlăţean.

Ministrul român de externe spune că sprijinul României este, în primul rând, unul politic. Poţi îndeplini criteriile, aşa cum România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru spaţiul  Schengen, și totuşi  să  nu existe  o decizie politică unanimă, explică Corlăţean, care subliniază că  așa se poate întâmpla şi în cazul Georgiei dacă nu se întruneşte sprijinul unanim politic.