Ministrul Daniel Chiţoiu: Am propus să schimb sistemul de management la CEC Bank, cu unul dualist

Audierile de la Comisia de buget-finanţe a Senatului au început luni cu preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, şi au continuat cu directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR – Nicolae Cinteză şi ministrul de Finanţe – Daniel Chiţoiu. TVR News  a transmis LIVE declaraţiile de după audieri, într-o Ediţie Specială.

ACTUALIZARE 15.29: Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, declară la ieşirea de la comisie, că s-a întâlnit cu reprezentanții conducerii CEC și le-a transmis obiectivele acționarului principal – Ministerul Finanțelor Publice – dar și ale programului de guvernare privind activitatea CEC Bank pe următorii 4 ani, respectiv, să fie o bancă a statului, care să finanțeze mediul economic, în special IMM-urile, agricultura și unitățile administrativ-teritoriale.

 

VIDEO

Daniel Chițoiu, declarații despre managementul CEC

Alte declaraţii ale ministrului Chiţoiu:

-Am solicitat conducerii CEC de modernizare a băncii și de îmbunătățire a procedeelor de acordare a creditelor și de finanțare a mediului economic și de îmbunătățire a sistemelor și procedurilor informatice ale băncii.

-S-au făcut analize lunare ale ministerului atât în AGA cât și în CA, în fiecare lună mi-au fost prezentați indicatori, am avut nenumărate întâlniri cu președintele Ghețea, dânsul prezenta activitatea CEC Bank astfel încât ea evolua bine de la o lună la alta, dar în prezent ne aflăm în situația că banca nu şi-a îndeplinit ţintele pe care și le-a asumat din bugetul de venituri și cheltuieli. respectiv, nivelul de creditare este undeva la nivelul de 93% din ținta asumată. De asemenea, banca nu este pe profit, ci este pe pierdere, pierdere netă. De asemenea, activitatea managerială nu a adus impulsul necesar pe care l-am dorit când am preluat eu mandatul de ministru.

-Fapt pentru care, încă din vară, am propus să schimb sistemul de management la CEC Bank. Respectiv, să introduc un sistem dualist, format din directorat și consiliu de supraveghere, sistem care este practicat de 21 de bănci din România în prezent, față de 7 bănci care au sistem unitar. Suntem în proces de modificare a statutului CEC, pentru un management dualist.

-Fapt pentru care noi suntem în prezent în proces de modificare a statutului de implementare a sistemului dualist de management. Când vom adopta noul statut cu sistem dualist, atunci suntem obligați să-l prezentăm noi conduceri, formate din directorat și consiliu de supraveghere. Pe baza CV-urilor care vor fi depuse pe noua formă de organizare, vom vedea (n.r., dacă-l schimbăm pe președintele Radu Ghețea), în funcție de activitatea desfășurată la momentul respectiv.

-Ăsta a fost şi motivul pentru care m-a sunat domnul Traian Băsescu. Pentru că eu am solicitat CEC Bank propuneri pentru noul statut și în momentul respectiv domul președinte m-a sunat și mi-a spus să nu pun politruci la conducerea CEC și i-am spus că nici nu pot să pun politruci la conducerea CEC, pentru că cei care vor fi nominalizați pentru directorat și consiliul de supraveghere trebuie să aibă avizul BNR.

-Noi facem o analiză a contractului de mandat al domnului Ghețea, a indicatorilor din bugetul de venituri și cheltuieli și a prevederilor din contractul de mandat. Noul statut se va aproba până la sfârşitul anului. Nu știm dacă-l schimbăm pe domnul Ghețea, s-ar putea să-l avem într-o formulă de conducere în CEC Bank. Directoratul va avea 5 membri, Consiliul de Supraveghere – 7.

ACTUALIZARE 15.15: Directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat, luni, că CEC Bank a acordat persoanelor fizice cinci credite care depăşesc un milion de euro.

El a menţionat că acel credit acordat Ioanei Băsescu este un credit normal şi că nu există termenul de credit special.

De altfel, Cinteză a spus că membrii comisiei nu l-au întrebat nimic, în mod direct, despre creditul acordat fiicei preşedintelui Traian Băsescu, scrie Mediafax, luni.

Despre faptul că preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, ar fi invocat în audieri legea privind secretul bancar, Cinteză a replicat: „Nu Banca Naţională îi permite lui Radu Gheţea să încalce sau nu secretul bancar, ci legea. Legea bancară stipulează foarte clar condiţiile în care informaţiile pot fi puse la dispoziţia unui terţ”, a spus Cinteză.

Nicolae Cinteză a menţionat totodată că media perioadei calculate, necesare aprobării unui credit la CEC Bank, este undeva între opt şi nouă zile.