Economistul Cristian Socol, la „Ultima Ediţie: Puteam să nu creştem acciza, puteam creşte cota unică la 18%, cum a propus FMI

Cristian Socol a dezvăluit, duminică, în emisiunea Ultima Ediţie că Guvernul putea să nu pună acciza în buget. Puteam să alegem ceea ce FMI a pus pe masă, și anume creșterea cotei unice la 18%. Economistul a spus că s-au discutat mai multe variante, dar s-a optat pentru cea mai puțin distorsionantă pentru economie. În ceea ce privește efectul asupra inflației, Cristian Socol spune că, potrivit ultimelor date statistice, pentru 92 la sută din populație impactul accizei ar fi de 8 lei lunar.

Economistul Cristian Socol, unul dintre artizanii legii bugetului, a explicat la Ultima Ediție că „în situația în care bugetul nu va fi aprobat. se va repartiza, conform legii, a 12-a parte din bugetul anului anterior. Însă apare o problemă de predictibilitate, apar îngrijorări în legătură cu plata pensiilor, a salariilor mărite, a salariului minim garantat. În ianuarie vine delegația FMI, în condițiile în care noi nu ne îndeplinim țintele, toată matricea bugetară se poate da peste cap”, arată Cristian Socol.

Economistul a spus că „accizele nu se duc în costurile cu salariile bugetarilor care sunt mult mai mari ca veniturile din acciză. Aceste se estimează a fi de 2,5-2,6 miliarde de lei.”

Cristian Socol a dezvăluit pentru Ultima Ediţie că guvernul „putea să nu pună acciza în buget. Puteam să alegem ceea ce FMI a pus pe masă, și anume creșterea cotei unice la 18%, dar am folosit aici o documentație științifică foarte clară. Există un raport al CE care spune că, în România, este spațiu fiscal pentru modificarea taxării. Să transferi dinspre povara taxării pe muncă, care este foarte mare,  spre accize, spre taxări de proprietate mai mari, taxări de redevențe. Distribuirea poverii fiscale dinspre grupuri vulnerabile, spre taxe mai puțin distorsionante pentru economie,” a declarat Cristian Socol.