Curtea Constituţională din Moldova a decis: Limba de stat a republicii de peste Prut este româna

Curtea Constituţională a stabilit că limba română şi cea moldovenească sunt identice, însă textul Declaraţiei de Independenţă, unde este menţionată limba română, prevalează asupra textului Constituţiei unde este menţionată limba moldovenească.

Limba de stat a Republicii Moldova este limba română. O decizie în acest sens a fost exprimată joi de preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova, Alexandru Tănase, potrivit Publika.md.

Curtea Constituţională a stabilit că limba română şi cea moldovenească sunt identice, însă textul Declaraţiei de Independenţă, unde este menţionată limba română, prevalează asupta textului Constituţiei unde este menţionată limba moldovenească.

Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei, astfel încât nici o prevedere a acesteia din urmă nu poate depăşi cadrul Declaraţiei de Independenţă. Astfel, Curtea a conchis că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”, se menţionează în decizie.

Decizia este definitivă, nu poatre fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial”, a subliniat Alexandru Tănase.