Ponta: Acciza pe carburanţi nu e în Legea bugetului, ea intră oricum în vigoare de la 1 ianuarie

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că acciza pe carburanţi nu e prevăzută în Legea bugetului pe 2014, ci în altă lege, el arătând că preşedintele Traian Băsescu foloseşte această „păcăleală” ca pretext pentru a nu semna Memorandumul cu FMI, problema sa fiind legată de Comisia de anchetă.

„Mai explic încă o dată de unde e de fapt păcăleala: acciza e prevăzută în lege separată, nu e în Legea bugetului. Ea intră oricum în vigoare de la 1 ianuarie (2014 – n.r.). Nu aş vrea să ne trezim că avem acciză, dar nu avem buget. Bun, asta va fi un surplus la bugetul de stat, dar eu nu-mi doresc neapărat să facem un surplus”, a spus Ponta.

Premierul a susţinut  că refuzul preşedintelui Băsescu de a semna Memorandumul cu FMI are legătură doar cu faptul că Parlamentul înfiinţează Comisia de anchetă în cazul Călăraşi.

„Repet, totul are legătură doar cu comisia. Situaţia nu e blocată de asta. E blocată de faptul că Parlamentul face Comisia de anchetă împotriva domnului Băsescu. Aşa a fost şi în 2009, ţineţi minte, s-a făcut o comisie de anchetă cu doamna Ridzi şi doamna Udrea şi a apărut o criză politică. Nu are nicio legătură, e un pretext povestea cu FMI”, a spus Ponta.

El a susţinut că singura soluţie din punctul de vedere al lui Băsescu de deblocare a situaţiei e ca Parlamentul să nu mai facă această Comisie de anchetă.