Protagoniști într-un război care nu e al nostru

marea britanie ue romania

de Moise Guran

Urmăriți cu atenție știrile venite din Marea Britanie în aceste zile… 2014 bate la ușă iar 1 ianuarie este momentul în care restricțiile de muncă pentru români ar trebui ridicate. Ca din întâmplare creditele de studii pentru copiii români și bulgari ce vor să facă o școală superioară în Anglia au fost suspendate… Cică sunt prea mulți aplicanți și e ceva suspect în asta… Zilele trecute câțiva parlamentari conservatori, deci din partidul aflat la guvernare au inițiat o moțiune de amânare a liberalizării pieței muncii. N-au voie să facă asta, dar politicienii englezi sunt gata să-și asume o luptă și/sau sancțiuni de la Comisia Europeană decât să-i accepte pe români și pe bulgari să muncească de la egal la egal în țara lor.
Acum, ceea ce vă propun este să lăsăm pentru câteva secunde la o parte furia noastră, firească de altfel, față de desconsiderarea pe care englezii ne-o arată. Știm cu toții că românii au împânzit deja Regatul Unit, că s-au dus acolo să muncească sau să studieze, nu să cerșească, dar încă ne mirăm care-i problema cu politicienii și cu presa din insulă… Sunt căzuți în cap? Ei nu știu de acolo ceea ce știm noi de aici? Eu sunt convins că știu… dar deja jocul lor nu prea mai este despre noi și ei, ci despre ei și UE, despre ei și caftul de supremație pe care îl au cu nemții în UE.
Am sentimentul că politicienii britanici ne vor folosi ca pretext pentru a provoca tensiuni mai mari și un meci cu Bruxellesul care va duce în final la un referendum de ieșire din Uniune al Marii Britanii. Iar noi, cei care le luăm slujbele, dar contribuim în fapt prin taxe la bugetul Majestății sale, noi cei care îi admirăm pentru că au inventat democrația la care noi doar aspirăm, noi cei care îi invidiem pe ei pentru istoria lor și pentru respectul față de o monarhie pe care noi am pierdut-o… ei bine, noi am putea fi cuiul lui Pepelea pentru ieșirea Angliei din Uniunea Europeană. Un adevărat delict de les majestate!
Păi…Sorry too, stimați britanici!

PS Vă recomand si acest articol