EXCLUSIV Ştirile TVR – Corlăţean: În niciun caz nu ne luăm adio de la Tezaurul României

Ministrul de Externe a vorbit miercuri, în exclusivitate, la Telejurnalul de la ora 20, despre extinderea şi securitatea Uniunii Europene, problema Moldovei, recuperarea Tezaurului României şi anularea împrumurilor pentru studenţii români. „Vreau să salut reîntoarcerea TVR în Republica Moldova. 1 decembrie – TVR se reîntoarce în Republica Moldova. E un succes şi sunt convins că va avea impact”, a spus ministrul de Externe.

Există nişte dificultăţi obiective legate de restructurarea părţii ruse a comisiei bilaterale în ce priveşte problema tezaurului, a declarat ministrul de Externe Titus Corlăţean, miercuri, la Telejurnal, întrebat cum merg lucrurile în comisia comună a celor două ţări.

Alte declaraţii ale ministrului Titus Corlăţean:

-În niciun caz nu ne luăm adio de la Tezaurul României, a răspuns ministrul de Externe la întrebarea lui Mihai Constantin. Pe 9 iulie, când am fost în vizită oficială la Moscova, am discutat cu omologul rus Serghei Lavrov necesitatea reluării activităţii comisiei bilaterale româno-ruse care studiază problemele care provin din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv chestiunea tezaurului. Şi am căzut de acord, politic, să reluăm activitatea acestei comisii, îngheţată de foarte mulţi ani.

-Acum trebuie să punem în practică această nouă sesiune, am transmis în toamna acestui an o serie de propuneri, aşteptăm pe canale diplomatice răspunsul. Este adevărat că am primit aceste informaţii de care aţi spus, există nişte dificultăţi obiective legate de restructurarea părţii ruse a comisiei bilaterale. Sunt, se pare, dificultăţi obiective, ceea ce nu înseamnă că partea română nu rămâne extrem de activă pe această temă.

-De altfel, săptămâna trecută, noi, partea românească, ne-am reunit şi vă spun că vom face în continuare demersuri, această comisie se va reîntâlni, este o decizie politică luată la nivelul miniştrilor de Externe român şi rus. Iar în ceea ce priveşte partea română – este şi mai tânără şi mai încăpăţânată şi are energia necesară să rămână ferm angajată pe această direcţie.