Cum putem vinde şi cumpăra pământ în România de la 1 ianuarie 2014
De anul viitor, cine vrea să vândă teren agricol va merge la primărie, va depune o cerere şi va plăti o taxă. Primăria va afişa public oferta, cu tot cu preţul cerut de vânzător şi va trimite notificări celor care, potrivit legii, vor avea prioritate să cumpere: coproprietari, arendaşi locali, vecini, localnici cu vârste de până la 40 de ani şi statul.
Agenţia Domeniilor Statului se va transforma în Autoritate care administra piaţa funciară. Aceasta va publica pe site-ul propriu anunţurile de vânzare şi chiar va putea cumpăra pământ.
Dacă in 30 de zile cei notificaţi nu sunt intresaţi, proprietarul poate vinde terenul oricui, român sau străin.
Nu va fi însă un asalt al străinilor asurpra pământului românesc, desi calitatea si pretul sunt atractive, spune directorul unei companii care acorda credite agricole.
Deşi analiştii economici se aşteaptă la o explozie a preţurilor terenurilor agricole, situate acum la cote minimale faţă de restul Europei, scumpirea nu va fi bruscă.
De anul viitor, prin liberalizarea pieţei funciare, cetăţenii din spaţiul comunitar nu vor mai fi obligaţi să-şi facă firme cu sediul în România pentru a putea cumpăra terenuri agricole. Străinii, în special italieni, germani şi arabi deţin deja peste 700 de mii de hectare de pământ, adică în jur de 10 la sută.
Guvernul a avizat miercuri proiectul de act normativ privind măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice din ţările Uniunii Europene şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare. Legea urmează să meargă la parlament.