Proiect de lege: Cetăţenii verificaţi de ANAF ar putea fi vizitaţi acasă de inspectorii fiscali

Conform Proiectului de ordin privind aprobarea Cartei drepturilor şi a obligaţilor persoanei fizice supuse verificării fiscale, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, contribuabilii sunt obligaţi să le permită funcţionarilor împuterniciţi de fisc să facă „cercetări la faţa locului”. Cetăţenii au totuşi dreptul de a refuza accesul inspectorilor, caz în care inspectorii vor trebui să obţină o hotare judecătorească pentru a intra în domiciliul/curtea/incinta cetăţeanului care a refuzat să se lase verificat.

Contribuabilii care nu şi-au achitat la timp datoriile către stat pot fi vizitaţi la domiciliu de inspectorii fiscali ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), măsura verificării la domiciliu fiind prevăzută într-un proiect al Ministerului de Finanţe, aflat în dezbatere publică.

Conform Proiectului de ordin privind aprobarea Cartei drepturilor şi a obligaţilor persoanei fizice supuse verificării fiscale, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, contribuabilii sunt obligaţi să le permită funcţionarilor împuterniciţi de fisc să facă „cercetări la faţa locului”. Cetăţenii au totuşi dreptul de a refuza accesul inspectorilor, caz în care inspectorii vor trebui să obţină o hotare judecătorească pentru a intra în domiciliul/curtea/incinta etc. cetăţeanului care a refuzat să se lase verificat.

„Indiferent de locul unde se desfăşoară verificarea fiscală, aveţi obligaţia de a permite funcţionarilor împuterniciţi de organul fiscal să efectueze o cercetare la faţa locului, precum şi experţilor folosiţi pentru această acţiune, intrarea acestora pe terenuri, în încăperi şi în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal. Aveţi dreptul de a refuza intrarea în domiciliu sau în reşedinţă, caz în care intrarea în domiciliul său în reşedinţa dumneavoastră se face cu autorizarea instanţei judecătoreşti competenţe”, se arată în Carta drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale.

Pe toată durata exercitării verificării fiscale, cetăţenii au dreptul să beneficieze de asistenţă de specialitate sau juridică.

Inspectorii au obligaţia de a-i înştiinţa pe contribuabili despre începerea verificărilor, cu 15 zile înainte de data începerii acestora.

Avizul de verificare trebuie să includă temeiul juridic al verificării, data de începere a verificării, perioada ce urmează a fi supusă verificării, posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării, locul desfăşurării verificării şi persoana de contact la care se va prezenta contribuabilul, informaţiile şi înscrisurile relevante pentru verificare.