317 afișări

Citesc o carte senzaţională…

bds

de Moise Guran
Sunt interviuri făcute de studenţii de la Jurnalism (FJSC) sub coordonarea celor doi profesori, Zoltán Rostás și Antonio Momoc, cu oamenii neştiuţi, dar atât de prezenţi, ai unei epoci care subzistă cumva şi azi, la atâţia ani după Revoluţie.
Interviurile sunt adevărate poveşti de viaţă, fiecare dintre ele putând fi subiectul unui roman inspirat din fapte reale. Toţi cei intervievaţi sunt astăzi pensionari, povestesc cu plăcere modul în care s-au adaptat penuriei socialiste, lărgind breşele unui capitalism de bişniţ în zidul din ce în ce mai fragil al economiei socialiste.
Bişniţarii şi descurcăreţii erau cei mai adaptaţi economiei de piaţă într-un moment în care noi ceilalţi nici nu aveam idee cât de dură poate fi ea, aşa că, firesc, ei au fost primii privatizaţi în 1990, proto-burghezii sistemului de azi, primii miliardari de carton dar şi primii băieţi care ştiu că statul poate fi fentat şi învaţă rapid noile reguli şi cum pot fi ele ocolite.
Azi vorbim despre evaziune fiscală, despre un fenomen scăpat de sub control de către un stat mult prea greoi în lupta cu o armată versată de mai mici şi mai mari evazionişti, dar un adevăr mai simplu de recunoscut ar fi acela că educaţia bişniţei pre-revoluţionare s-a transmis unei alte generaţii care a prins din mers experienţa acelei guerrille, a adaptat-o, a perfecţionat-o, pentru ca în final să acapareze chiar statul român. Fiscul de azi este un mic copil, uşor de mituit cu trei „ciocolăţi”, pe lângă miliţia economică şi securitatea de pe vremuri.
Mă întristează gândul că oamenii care sunt puşi să facă legi sunt atât de departe, atât de izolaţi în turnurile lor ministeriale, de acest fenomen complex. N-au nicio şansă să îl simtă, am impresia că nici nu vor, căci e mult mai uşor să majorezi taxele celor care plăteasc pentru că vor. Acestă carte ne prezintă geneza evaziunii fiscale de azi.

Îi felicit pe Zoltán Rostás, pe Antonio Momoc şi pe cei 12-13 studenţi care au realizat interviurile pentru acest al zecelea volum de istorie orală, îi mulţumesc domnului Antonio Momoc pentru că mi l-a trimis şi îi încurajez să se apuce de un altul (ceva mai greu de realizat poate) din care să aflăm eventual modul de funcţionare şi knowhow-ul supravieţuitorilor zilelor noastre.
Volumul “Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori” a apărut la editura Curtea Veche şi va fi lansată săptămâna asta la Gaudeamus.