Afaceri ilegale cu aur verde, dezastrul din pădurile României. Noul Cod Silvic ar putea stopa abuzul

România mai are împădurit un sfert din suprafaţă. 366.000 de hectare de pădure au fost tăiate în ultimii 23 de ani, cauzând prejudicii de 5 miliarde de euro. Asta a fost posibil în absenţa unor reglemetări clare şi a unor sancţiuni dure pentru cei care încalcă legea. Noul Cod Silvic ar putea stopa aceste abuzuri.

Nu există date oficiale privind furtul real din pădurile României, dar potrivit unui raport al Curţii de Conturi din 2013 în perioada 1990-2011 au fost defrişate ilegal 366.000 de hectare de pădure, atât din ocoalele silvice de stat, cât şi din cele private, cauzând un prejudiciu de 5 miliarde de euro.

Lucia Varga, ministrul delegat pentru Păduri, afirmă: „Din 1990 pâna în 2011, România a pierdut aproximativ 80 de milioane de metri cubi de lemn, 5 miliarde de euro. Problema este ca acestea sunt cifre constatate în urma proceselor verbale încheiate de institutiile statului.

” Inundaţiile sunt efectele acestor tăieri ilegale şi aţi văzut, în ultima perioadă inundaţiile provocate de scurgeri de pe versanţi, de torenţi, sunt din ce în ce mai prezente”, a completat Varga.

(w460) dealuriRomânia ocupă locul patru în Europa, pe o hartă neagră a riscului dezastrelor naturale. Cele mai ameninţătoare sunt alunecările de teren.

Pădurile, zidul naturii împotriva acestor dezastre, sunt acum pe cale dispariţie.

Autorităţile nu pot spune exact câte hectare de pădure s-au tăiat sau câte au mai rămas, iar 5 miliarde de euro este paguba calculată de Curtea de Conturi luându-se în calcul preţul cel mai mic, pentru lemnul de foc.

Raportul precizează că această cifră este departe de a fi cea reală, întrucât cea mai mare parte a arborilor tăiaţi din pădurile României au luat calea străinătăţii la preţuri cu mult mai mari decât preţul minim stabilit pentru lemnul de foc.

Suprafaţă totală de pădure din România era la sfârşitul anului 2012 de 6,52 milioane de hectare, adică 26% din suprafaţă ţării, faţă de aproape 30% cât este media europeană. România ocupă locul 13 din punctul de vedere al procentului de împădurire, situându-se cu 5,1 procente sub media europeană de 32,4%, dar  în unele judeţe gradul de împădurire este de doar 2%.

Din datele prezentate de Romsilva, rezultă însă că zilnic se exploatează în medie 41 ha, dintre care o mare parte o reprezintă tăierile ilegale.

Romsilva mai administrează, cu circa 18.000 de angajaţi, doar 3,26 milioane de hectare pădure aflată în proprietatea statului, din cele 6,47 de milioane de hectare câte existau înainte de retrocedare, dar şi 1,12 milioane hectare fond forestier proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale sau privată a proprietarilor privaţi.

Din cele peste 3 milioane de hectare de pădure administrate, 586.214 hectare se găsesc în arii protejate care cuprind inclusiv ultimele păduri virgine din Europa.

(w400) golas 2Acolo unde nu au fost cumpărate de străini, pădurile româneşti pier în faţa gaterelor care îşi croiesc drum chiar şi în pădurile virgine.

Sute şi sute de hectare de pădure sunt tăiate în fiecare luna în România, cele mai multe în judeţele Covasna, Harghita, Bacău şi Neamţ.

Firmele româneşti sau străine cumpără zeci de hectare de păduri de la persoanele care le-au recăpătat de la stat după ce au confiscate de regimul comunist. Apoi apar echipe de ţapinari care taie copacii marcaţi de ocoalele silvice şi buştenii sunt încărcaţi în camioane, transportaţi la gatere şi transformaţi în cherestea care ajunge în porturile de la Marea Neagră şi de la Dunăre.

Dar nu se întâmplă doar aşa. Controalele silvice au arătat că se fac defrişări fără acte în regulă, fără marcarea arborilor şi fără respectearea cotele de lemn alocate pentru tăiere de către Direcţiile Silvice. Pădurile dispar nu doar sub drujba hoţilor de lemne, participă cu bună ştiinţă şi unii angajaţi ai ocoalelor silvice, care se transformă din paznici în infractori, iar autorităţile spun că nu pot lua măsuri, pentru că nu au bază legală.

Defrişările haotice se văd bine şi din spaţiu, imagini surprinse de sateliţii NASA, la sfârşitul anului 2012, arată dezastrul din pădurile României.

Din primăvara anului 2013, Romsilva a introdus o noua metodă de teledetectie, pentru depistarea tăierilor ilegale de arbori prin care poate fi comparată pe ortofotoplanuri situaţia pădurii cu 5 ani în urmă şi situaţia actuală, în aşa fel încât pădurarul, titular de canton, să poată fi făcut responsabil de eventualele sustrageri de lemn.  În ultimul timp, tot mai multe primării solicită serviciile silvice oferite de Romsilva, chiar dacă tarifele de administrare sunt mai mari decât cele oferite de ocoalele private.

Corupţia, la baza tăierilor ilegale

Autorităţile din silvicultură şi Ministerul Mediului au identificat drept cea mai frecventă cauză a tăierilor ilegale de păduri dorinţa de a obţine imediat venituri, specifică mai ales locuitorilor din zonele foarte sărace şi atrag atenţia că „tăierile ilegale au fost constatate cu preponderenţă în pădurile private, pentru care proprietarii au refuzat să încheie contracte de administrare sau de asigurare a serviciilor silvice”.

(w400) alba defri

Concluzia arată că la baza defrişărilor ilegale stă corupţia. „Fenomenul tăierilor ilegale nu este controlat de autorităţi, în principal din cauza corupţiei.  Autorităţile nu recunosc, chiar neagă faptul că fenomenul a luat amploare în ultimii ani. Ca urmare, nici nu încearcă să găsească soluţii„, afirmă Luminiţa Tănasie, directorul Programului Dunăre Carpaţi România al a sociaţiei WWF.