Cum trăieşte ultimul locuitor din Fukushima

În timp ce toţi locuitorii aflaţi pe o zonă de 20 de km distanţă de Centrala Fukushima au fost evacuaţi din cauza pericolelor de radiaţii, Naoto a ales să ignore legislaţia japoneză şi rămână să aibă grijă de animale.

Tomioka, localitatea care a fost odată casa a 16.000 de oameni, este singura casă pe care Matsumura a cunoscut-o vreodată. El a văzut cum terenurile agricole s-au transformat într-un pustiu nuclear, într-o zonă fantomă.

(w300) AnimaleleNaoto Matsumura este conştient de pericolele pentru propria sănătate, dar nu va lăsa animalele în urmă. Aki, câinele lui, îi este mereu alături, împreună cu pisicile şi alte animale care au fost abandonate de către Guvernul Japoniei, se arată pe pagina de Facebook care îi este dedicată.

Naoto Matsumura și părinții săi trăiau la o fermă de orez în Tomioka, un oraş de coastă din prefectura Fukushima.

După ce a auzit exploziile de hidrogen la centrala nucleară Fukushima, aflată la opt mile departare de casa lor,  Naoto Matsumura a decis să plece la un adăpost, pentru a nu fi contaminaţi radioactiv.

Pentru că adăpostul era prea  aglomerat, Naoto Matsumura şi părinții săi s-au întors în casa lor, unde părinții săi au rămas până când mama lui s-a îmbolnăvit în aprilie 2011, se arată într-un reportaj de Jeffrey Jousan și Ivan Kovac pentru VICE Japonia.

Ei s-au mutat apoi în casa fiicei în Shizuoka, în care, însă, nu era loc şi pentru animalele lui Matsumura.

(w300) AnimalelePrin urmare, Naoto Matsumura a decis să rămână şi să aibă grijă de animalele lui.

Treptat, Naoto Matsumura a ajuns să îngrijească bovine, porci, pisici, câini şi un struţ, singurul supravietuitor dintre cele 30 de păsări din Tomioka, toate lăsate în urmă de proprietarii care au crezut că evacuarea va fi de scurtă durată.

Peste o mie de vite şi sute de mii de pui aflaţi în coteţe au murit de foame în Tomioka.