De ce mai stai pe gânduri? Fă-ți rapid o firmă și… hai!

M-a bucurat oferta de colaborare a doamnei Avocat Oana Mădălina Leonte care s-a gândit că am putea găzdui aici pe Biziday și articole utile pentru cei care poate au un plan. Începem azi cu o prezentare simplă privind primul pas, care este înființarea unei firme. Articolul nu este unul publicitar, chiar dacă conține linkuri către site-ul administrat de biroul doamnei avocat. Dacă reacția dvs, a cititorilor, va fi una pozitivă, vom extinde publicarea acestui tip de articole, fără a schimba însă profilul blogului. Moise

Acest ghid util vă oferă sfaturi utile pentru înfiinţarea unei firme în România în cel mai scurt timp.
Legea 31/1990 actualizată, privind societăţile comerciale vorbeşte despre mai multe tipuri de firme, dar pentru că cea mai des întâlnită formă de organizare a unei activităţi este SRL-ul (adică Societate cu Răspundere Limitată) vă vom prezenta care sunt actele și pașii necesari pentru înfiinţarea unui SRL.

1. Alegerea şi rezervarea denumirii firmei. Mergeţi la ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului) iar pentru a nu pierde prea mult timp, pregătiţi cel puţin 3 denumiri pe care le puteţi trece în Cererea de verificare a disponibilităţii denumirii firmei şi a rezervarii acesteia. Solicitaţi formularul respectiv de la biroul de rezervări de denumiri şi achitaţi taxa pentru această procedură în valuare de 72 de lei.
2. Stabilirea obiectului principal de activitate şi a celor secundare, conform clasificării societăţilor comerciale funcţie de codul CAEN
3. Depunerea capitalului social la banca. Mergeți la o bancă şi prezentaţi rezervarea de denumire a firmei şi cereţi să deschideţi un cont în numele firmei în care să depuneţi capitalul social. Capitalul social minim în cazul unui SRL este de 200 lei.
4. Stabilirea sediului social. Pentru a va înfiinţa o firma trebuie să dovediţi că aveţi la dispoziţie un sediu unde va veţi desfăşura activitatea.
Sediul poate fi:
– proprietatea dumneavoastră (contract de vânzare-cumpărare sau certificat de moştenitor),
– un spaţiu închiriat (contract de închiriere sau subînchiriere înregistrat la organele fiscale),
– un spaţiu asupra căruia aveţi un contract de comodat (contract de comodat, de uz, uzufruct) sau luat în leasing imobiliar (contract de leasing imobiliar).
– găzduit la un cabinet de avocatură care oferă serviciu de găzduire sediu social. Aici găsiţi mai multe informaţii despre acest serviciu juridic.
Dovada sediului se face cu copii după actele enumerate mai sus, funcţie de categoria în care va încadraţi.

În situaţia în care sediul social va fi stabilit întru-un imobil în care există vecini şi asociaţie de locatari aveţi nevoie să obţineţi acordul vecinilor şi al asociaţiei de proprietari pentru a putea stabili sediul social în acel imobil.

5. Redactarea actului constitutiv. Aici găsiţi informaţii utile despre ce trebuie să conţină actul constitutiv.
6. Declaraţia pe proprie răspundere (din care să rezulte că îndepliniţi condiţiile legale pentru deţinerea calităţii de asociat şi/sau adminsitrator) şi obținirea specimenului de semnătură. Acesată procedură se va realiza în faţă unui notar şi va costă în jur de 50-75 lei în funcţie de notar.

Potrivit Legii nr.31/1990 privind societăţile comerciale, înfiinţarea firmei se realizează în 3 zile de la depunerea următoarelor acte la registrul comerţului:

1. cererea de înregistrare, (o puteți descarcă de aici)
2. actul constitutiv semnat de asociaţi; acesta poate fi atestat de avocat, sau poate fi sub semnătură privată (semnat doar de asociaţi)
3. rezervarea denumirii societăţii comerciale eliberată de registrul comerţului
4. actele de identitate ale asociaţilor firmei în curs de înmatriculare
5. documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social (contract de comodat, de închiriere, contractul de asistenţă juridică în situaţia în care sediul se stabileşte la avocat prin serviciul de găzduire sediu social),
6. acordul vecinilor şi al asociaţiei de proprietari când sediul social al firmei se stabileşte întru-un bloc de locuinţe,
7. declaraţia pe propria răspundere a asociaţilor şi a administratorului societăţii comerciale, autentificate de notar
8. specimenul de semnătură al administratorului firmei eliberat de notar,
9. dovadă depunerii capitalului social al societăţii comerciale la o banca aleasă de asociaţi,
10. declaraţia pe proprie răspundere a asociaţilor potrivit căreia îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru deţinerea şi exercitarea calităţii de asociaţi, atestată de avocat sau autentificată de notar,
11. copii certificate ale actelor de identitate ale asociaţilor,
12. după caz, împuternicire specială (în formă autentică), avocatiala sau delegaţie pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale,
13. dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale. Taxele se achita la Registrul Comerţului unde se face înregistrarea firmei, iar acestea sunt în cazul înfiinţării unui SRL cu asociat unic în jur de 500 lei.

În concluzie costul înfiinţării unei firme de tip SRL în România este : 550 lei (taxe la ONRC) + 200 lei (capitalul minim social) + 100 lei (taxe notar pentru declaraţii şi specimen de semnătură) = 850 lei
Dacă nu aveţi timp şi vreţi ca un avocat să se ocupe de înfiinţarea firmei în locul dumneavoastră trebuie să ştiţi că onorariul pentru acest gen de serviciu juridic este în jur de 300-400 lei. Avocatul nu poate însă merge la notar și nici la bancă în locul dumneavoastră, deci aceste două drumuri sunt inevitabile.
De recomandat este să aveţi sprijinul unui avocat-jurist care să va îndrume în redacatarea actului constitutiv şi în alegerea codurilor caen, cât şi autorizarea corecată a domeniului de activitate. Orice modificare ulterioară înfiinţării firmei este taxată de ONRC şi este bine că de la început să aveţi lucrurile bine stabilite şi concepute.

După ce aveţi firma înfiinţată şi aţi obţinut certificatul de înmatriculare de la Registrul Comerţului în funcţie de specificul activităţii pe care doriţi să o desfăşuraţi, va trebui să va înregistraţi sau nu ca plătitor de TVA. De menţionat este faptul că pentru Obţinerea Certificatului de Înregistrare în scopuri de TVA cei de la ANAF se vor deplasa să verifice locaţia sediului social. Este indicat ca pentru aceste etapele ulterioare înfiinţării firmei să colaboraţi cu un contabil care pentru un onorariu pe care îl veţi stabili împreună, vă va face viaţă mai uşoară.

poza Avocat Leonte Oana MadalinaVa dorim mult success în activitatea de antrepenor! Este important să fiţi tot timpul la curent cu noutăţile legislative sau să lucraţi cu specialişti care să se ocupe pentru dumneavoastă de aceste lucruri. În România mediul legislativ şi fiscal este destul de dinamic.

Acest articol v-a fost oferit de Cabinetul de avocatură Leonte Oana Mădălina