Nu e inteligenţă, e păcăleală…

blog-ponta-benzina-pompa-gangster-accize

de Moise Guran

Scumpirea biletelor  la metrou ca și ideea introducerii unei taxe pentru infrastructură în prețul carburanților, sunt de fapt manevre pe care guvernul Ponta le gândește acum sub presiunea lipsei de bani de la buget, pentru înlocuirea unor fonduri cu altele. Metroul este subvenționat de la buget. Un preț mai mare al biletului înseamnă de fapt o tăiere a subvenției și realocarea banilor pentru altceva pentru care banii nu mai ajung. O taxă de infrastructură în benzină înseamnă o tăiere a fondurilor de investiții care oricum fuseseră tăiate de la același buget. În ambele cazuri golul îl umple cetăţeanul. Probabil cineva și-a făcut calculul și a ajuns la concluzia că e mai nepopular să crești taxe decât să scumpești metroul sau benzina. Din punct de vedere politic probabil acest calcul este corect, deși o scumpire de 33% a tichetelor la metrou sau o scumpire cu 5000 de lei vechi a benzinei nu prea au cum să treacă nebăgate în seamă.

La balta lei pe care o au acum în piață, aceste măsuri reprezintă cocktailul perfect pentru o creștere urâtă a cursului de schimb.
În altă ordine de idei, guvernul tot nu rezolvă problemele grave care s-au adâncit în acest an și care au și dus de fapt la criza de bani din buget. Scumpirile pot rezolva problema banilor dar o așezare a taxelor care să-i facă pe români să-și dorească să le și plătească tot nu vom avea.
O fi murind speranța ultima, dar în privința unei guvernări inteligente deja eu i-am făcut speranței mele parastasul.