Să ne isterizăm, din nou, degeaba…

chicken-evaders-invaders-evaziune-pui-carne

de Moise Guran

Când pronunță cineva pe la televizor cuvântul salmonela se creează brusc isterie națională, se îngălbenesc ecranele de breaking newsuri, se intervine în direct prin telefon şi se apelează la discuțologii de serviciu. Cum a fost posibil așa ceva, întreabă toată lumea, în vreme ce gospodina îngrozită se jură că nu mai cumpără pui o lună.
La fel s-a întâmplat și cu carnea de cal acum câteva luni, mai ţineţi minte? Un scandal care a ridicat mari semne de întrebare în privința eficienței organelor sanitare de control din România. Acum nu sesizează nimeni, se pare, penibilul situației. Deci inspectorii au citit în ziare că SRI-ul a interceptat iar DNA-ul a arestat o mai mulți arabi care făceau evaziune fiscală și, absolut întâmplător, din discuții a reieșit că aceștia reambalau carnea de pui refuzată la unul dintre hipermarcheturile mari din România.
Și brusc, s-a declanșat isteria televizată! E alertă naţională, domle, la cinci luni, după scripturi!

Nu-și pune nimeni problema de ce nu s-a plâns cetățeanul că pute puiul în galantar, de ce n-a sesizat hipermarketul (şi e nemţesc, ţineţi cont!) că unii încearcă să vândă pui expiraţi pe piaţă, de ce n-a aflat securitatea alimentară prima că umblă șobolanii prin carnea de pasăre? Nu-și pune nimeni problema de ce n-a aflat fiscul de la sanepid că e un comerț ciudat ce merită investigat și pe partea de evaziune, iar nu sanepidul de prin ziare.

Să ne înțelegem! Lovituri precum cea dată acum de Autorități evaziunii fiscale sunt rare în România. Am calculat că la valoarea respectivă a evaziunii s-au plimbat cam 5000 de tiruri de carne fără TVA, din care mai puţin de un tir e asta reambalată, dar ceea ce vreau să vă spun este că vom mai auzi de un astfel de dosar, atât de mare, poate peste un cincinal sau peste un deceniu. Astfel de mafii sunt protejate de oameni de la fisc, de la Parchet, de peste tot, iar o astfel de anchetă ajunge greu în justiție, eventual după ani de urmăriri și interceptări.

Dar asta se întâmplă și pentru că țara noastră e ciudată, pentru că eu sau tu, cumpărătorii, nu cerem bon la casă, nu facem plângere la OPC când gasim o marfă suspectă și ne mulțumim doar pentru că am cumpărat-o ieftin, se întâmplă în general pentru că pârghiile de protecție ale cetățeanului, așa cum ar trebui să fie securitatea alimentară pur și simplu nu funcționează.
Desigur ar însemna să fim o societate calmă și organizată iar nu una care se lasă două zile isterizată de breaking newsurile de la televizor, iar apoi dă totul uitării.