Dacă ne cresc taxele e (normal!) vina noastră

de Moise Guran

E panică mare la Finanțe. O lipsă de 3,8 miliarde de lei, deci ceva mai mult de un miliard de dolari, reprezintă o gaură serioasă. Nu că statul n-ar mai putea plăti salariile bugetarilor și pensiile, dar, pe bune, doar atât trebuie să facă statul într-o țară? Dacă doar atât, măcar să știm o treabă. Situația comparată a sumelor nete intrate și ieșite din buget anul acesta arată că lucrurile nu s-au schimbat foarte mult față de anul trecut. Au crescut salariile bugetarilor, e adevărat, iar cu  asta statul a cheltuit cam 2,2 miliarde de lei în plus, au crescut și achizițiile baronilor locali e adevărat, dar cred că și ei se așteptau să spargă cu mai mult de 700 de milioane decât au spart anul trecut, dar marea problemă este că n-a crescut economia suficient cât să acopere șpăgi, pomeni, și alte fapte electorale ale guvernanților. Nu-i vorbă, creșterea economică va fi probabil anul acesta cea mai mare de la începutușl crizei, dar am impresia că cei care sunt acum la putere erau învățați cu alte creșteri, care le puteau masca mai bine deciziile proaste sau chiar hoțiile.

Ceea ce încerc să vă spun stimați români este că iar n-ați muncit suficient! Că vă trebuie o creștere economică anuală de cel puțin 4% pentru ca guvernul nostru nu să vă facă autostrăzi, căi ferate, școli și infrastructură ci să vă lase în pace așa cum sunteți cu tot cu munca voastră. Să nu vă crească impozitele!

Despre asta e discuția! Anual România trebuie să producă cam patru – cinci miliarde de euro în plus față de anul trecut, pentru a nu crește taxele.