Lucian Anghel, preşedintele BVB: Romgaz pune România pe harta investiţiilor mari

Listarea Romgaz se anunţă a fi evenimentul cel mai spectaculos al Bursei româneşti, unde se acţiunile sale se vor tranzacţiona din noiembrie. Vânzarea unui pachet de 15% din acţiunile statului este totodată şi un exerciţiu de imagine pentru economia românească, deoarece Romgaz este prima companie listată la Bursa din Londra.Un interviu pe această temă cu preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel.

Întreaga operaţiune de listare este complexă şi a fost structurată în două tranşe distincte, o parte accesibilă pentru investitorii individuali, de retail, şi alta rezervată investitorilor instituţionali, în general fonduri de investiţii, mutuale sau de pensii.

 

În ciuda acestei aparente indiferenţe mediace faţă de oferta Romgaz, iniţiaţii au sărit în acţiune: cu o săptămână înainte de închiderea ofertei, s-au epuizat acţiunile destinate micilor investitori.

“Este cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, Romgaz este o adevărată perlă a coroanei”, spune Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori din Bucureşti (BVB).

Investitorii de retail, de fapt, persoanele fizice care cumpără acţiuni în prima săptămână a ofertei publice, până luni, 28 noiembrie, inclusiv, beneficiază de un discount, adică de o reducere cu 5% a preţului la care cumpără o acţiune. Oferta se va închide în data de 31 octombrie. Investitorii individuali mai beneficiază şi în partea a doua a intervalului, între 29 şi 31 octombrie, de o reducere a preţului cu 3%.