Victor Ponta la TVR: România poate fi lider regional în energie şi IT, cu sprijin american

Vizita oficială în Statele Unite a lui Victor Ponta a fost prima a unui premier român, în ultimii 10 ani. Şeful Executivului de la Bucureşti s-a întâlnit cu vicepreşedintele american, Joe Biden, cu care a discutat despre parteneriatul politic şi militar, despre întărirea relaţiilor economice şi despre justiţie.

Ponta a avut întâlniri şi cu reprezentanţii mai multor companii americane importante, precum Exxon, Chevron, General Electric, IBM, dar şi cu potenţiali investitori.

 A fost o vizită cu obiective foarte clare, spune premierul: confirmarea unei relaţii politice şi militare foarte bune a României cu SUA, lansarea unor relaţii economice şi un obiectiv tactic, referitor la includerea României şi Poloniei în rândul ţărilor care beneficiază de Visa Waiver, lucru care nu ţine de administraţie, ci de Congres, unde majoritatea aparţine republicanilor.

În interviul în exclusivitate pentru Ştirile TVR, primul ministru explică de ce s-a văzut cu reprezentanţii  celor trei mari companii – Chevron, Exxon şi General Electric:  „Fac parte din ceea ce, pentru mine şi pentru Guvern, reprezintă un element esenţial al strategiei de dezvoltare a României, şi anume energia. Eu cred că unul din obiectivele fundamentale ale României în perioada următoare nu e doar independenţa energetică, ci să fim capabili să asigurăm consumul intern, la un preţ competitiv, să putem s-acoperim cerinţa Republicii Moldova. Deci energia eu o văd, alături de IT, cele două domenii în care, cu sprijin american, România poate fi un lider regional„.

Întrebat dacă după vizita în Statele Unite va favoriza companiile americane, premierul a răspuns că favorizează orice companie care creează un loc de muncă în România, nu contează de unde vine aceasta.

Companiile americane, spune premierul, au într-un fel un monopol, pentru că nu poate oricine să facă explorări în Marea Neagră.

Românii nu pot explora şi exploata aurul sau gazele de şist pentru că nu avem tehnologia şi nici banii necesari. Companiile care pot face asta, câţiva ani doar bagă bani acolo, până vor scoate primul gram de aur, a explicat Ponta.

Premierul a subliniat că a discutat cu vicepreşedintele american despre o extindere a investiţiilor companiilor americane deja prezente pe piaţa romanească, dar şi despre proiecte noi. Unul ar putea fi implicarea unei firme americane în construcţia cablului submarin din Marea Neagră.

Premierul a enumerat cerinţele companiilor americane faţă de autorităţile române: „Pentru o companie americană contează să ştie că e o ţară care nu se confruntă cu crize politice majore şi că este o anumită legislaţie şi siguranţă, inclusiv în zona Justiţiei, pentru protecţia investiţiilor. Concret, când o companie americană are o licenţă validă de exploatare, nu poţi să-i spui că o să vină cineva şi o să-ţi incendieze maşinile. Deci un gen de protecţie pentru investiţii, asta înseamnă stabilitate şi predictibilitate. Asta cer şi asta am venit să ofer”.

Justiţia va sta cât mai departe de bătăliile politice, iar companiile care fac investiţii în România vor avea o legislaţie care să le protejeze, dă asigurări primul ministru.