EXCLUSIV: Interviu cu Victor Ponta, în SUA, pentru Ştirile TVR

Prima vizită oficială în Statele Unite ale Americii a unui premier român, după 10 ani, este o ocazie pentru întrebări despre decizii şi oportunităţi în politica externă.

Primul-ministru Victor Ponta i-a acordat un interviu lui Claudiu Lucaci, pentru Ştirile TVR, care va fi difuzat integral, miercuri, după Telejurnalul de la ora 20.00.

În interviul acordat la Washington, premierul a declarat că, după 2014, Justiţia va sta cât mai departe de bătăliile politice.

În plus, premierul a spus care sunt cerinţele companiilor americane faţă de autorităţile române şi ce răspuns le-a dat şeful Guvernului:

„Pentru o companie americană contează să ştie că e o ţară care nu se confruntă cu crize politice majore şi că este o anumită legislaţie şi siguranţă, inclusiv în zona Justiţiei, pentru protecţia investiţiilor. Concret, când o companie americană are o licenţă validă de exploatare, nu poţi să-i spui că o să vină cineva şi o să-ţi incendieze maşinile. Deci un gen de protecţie pentru investiţii, asta înseamnă stabilitate şi predictibilitate. Asta cer şi asta am venit să ofer”.

Victor Ponta a mai dezvăluit din discuţiile cu reprezentanţii fiecărei companii cu care s-a întâlnit.

Premierul a subliniat că a discutat cu vicepreşedintele american despre o extindere a investiţiilor companiilor americane deja prezente pe piaţa romanească, dar şi despre proiecte noi. Unul ar putea fi implicarea unei firme americane în construcţia cablului submarin din Marea Neagră.

Urmăriţi interviul integral în seara aceasta, după Telejurnalul de la ora 20:00.