Acţiunile Romgaz întorc investitorii la Bursă

Investitorii s-au înghesuit, marţi,  să cumpere acţiuni ale producătorului de gaze naturale Romgaz, în prima zi a ofertei publice. Aproximativ 16% din acţiunile oferite investitorilor individuali au fost deja subscrise, aşa încât este previzibil ca cererea să depăşească oferta statului, spune Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori din Bucureşti. Listarea Romgaz este, probabil, cel mai interesant eveniment al pieţei româneşti de capital.

Statul vinde 15% din acţiunile Romgaz printr-o ofertă publică derulată simultan prin bursele din Londra şi din Bucureşti. Acest pachet de acţiuni se vinde separat în două tranşe, o parte mai mică din ofertă fiind destinată investitorilor individuali, de retail, restul fiind alocat pentru aşa numiţii investitori instituţionali, fonduri de pensii, fonduri de investiţii sau fonduri mutuale.

Preţul de vânzare al acţiunilor Romgaz  oscilează între 24 de lei şi 32 de lei pe acțiune. În piaţa londoneză acţiunile Romgaz sunt lansate cu ajutorul instrumentului cerificatului global de depozit, emis de un intermediar financiar pe baza pachetelor de acţiuni deja cumpărate.