Premierul în America: Ponta s-a întâlnit cu reprezentanţii Exxon şi Chevron, în prima zi a vizitei în SUA

„Avem nevoie ca România să fie o ţară puternică”

Suntem încântaţi de întâlnirile pe care premierul român le-a avut şi pe care le va avea la Washington. Vizita vizează atât aspectele politic şi militar, cât şi aspectele comerciale (…)

Pentru ca Parteneriatul Strategic să funcţioneze, avem nevoie ca România să fie o ţară puternică, adică să aibă instituţii puternice şi independente” – a declarat pentru TVR Duane C. Butcher, însărcinat cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

 

Parteneriatul strategic cu SUA funcţionează foarte bine din punct de vedere politic şi militar, dar nu şi economic

‘Sunt două domenii în care parteneriatul nostru strategic funcționează impecabil. Unde eu nu sunt mulțumit este zona economică. SUA nu sunt în acest moment între primii 10 parteneri comerciali ai României sau investitori în România. Și cred că pe baza unei relații politice și militare excelente trebuie să facem mult mai mult. De aceea, prima mea zi de întâlniri a fost în zona economică’, a declarat premierul român la finalul reuniunilor avute la Washington cu mai multe companii americane, sub egida unei mese rotunde organizată de AMRO și Business Round Table.

Victor Ponta a mai spus că reacțiile pe care le-a primit au fost favorabile: “Respectivele companii au o cifră de afaceri care adunată reprezintă de cinci-șase ori PIB-ul României”.

‘Toate reacțiile pe care le-am avut au fost de încredere și de satisfacție pentru stadiul actual al investițiilor și de intenții foarte clare pentru viitor. Din punctul meu de vedere relația politică și militară pe care România o are cu SUA trebuie să facă pasul următor, în zona economică și a cooperării comerciale‘, a declarat premierul.

Ponta a precizat că sunt interesați de România investitori precum Exxon, General Electric, în zona energiei, dar că există şi investitori interesaţi de agricultură şi IT, subliniind discuțiile de la HP și IBM.

‘Am discutat cu cei de la Exxon despre investițiile și explorările pe care le vor continua anul viitor. Este vorba despre prezența în România a unei tehologii cu totul și cu totul extraordinare, de ultim nivel. De asemenea, cu fiecare dintre companiile cu care m-am întâlnit am discutat despre intențiile de creare de locuri de muncă. Vor angaja în IT tineri din România și îi vor păstra în România, ceea ce cred că este cel mai important’, a declarat premierul.

‘Suntem recunoscători pentru oportunitatea de a ne întâlni în acest format, așa cum am reușit să ne întâlnim și la București. (…) Parteneriatul nostru politic și militar funcționează aproape perfect și suntem mândri de acest lucru. Dar mă aflu aici, înainte de toate, pentru a vă asigura că dorim să păstrăm relațiile economice în aceiași termeni. Nu ascund faptul că potențialul economic al României ar putea fi unul mult mai mare decât în prezent. (…) Vă încurajez să investiți și mai mult, pentru a crea locuri muncă”, a afirmat premierul Ponta în deschiderea mesei rotunde organizată de American — Romanian Business Council (AMRO) și US Chamber of Commerce & Business Roundtable (BR).

Ponta a adăugat că, alături de miniștrii Energiei, Mediului, Afacerilor Externe și Educației, dorește să ofere ‘un tablou al unui guvern angajat în dezvoltarea afacerilor”, o țară angajată în îmbunătățirea relațiilor economice și în a oferi „predictibilitate și stabilitate’.