EXCLUSIVITATE – „ULTIMA EDIŢIE” – Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti: Atitudinea Rusiei se va schimba în problema transnistreană

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, este încrezător în şansele ţării sale de a semna tratatul de asociere cu Uniunea Europeană la Vilnius. Preşedintele moldovean este surprins doar că aceia care vorbesc despre pericolul apropierii Moldovei de UE sunt chiar prieteni cu ţările Uniunii. Presedintele Republicii Moldova a răspuns în exclusivitate întrebarilor colegului nostru Marian Voicu.

Cum se vede de la Chişinău drumul european şi care sunt interesele geopolitice ale moldovenilor? Despre motivele recentului embargou instituit de Rusia asupra Republicii Moldova, despre Transnistria şi relaţiile cu ţările vecine, inclusiv România, aflaţi din interviul realizat de Marian Voicu.

Republica Moldova priveşte spre Uniunea Europeană

Trebuie să fim gata pentru orice surprize. Dar eu sunt convins că noi vom reuşi să ajungem cu bine, la Vilnius, la parafarea acordului de asociere, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Noi sperăm că, în cazul când ne vom pregăti bine şi vom fi acceptaţi pentru a semna acordul de asociere, nu semnăm numai pentru malul drept, ci semnăm pentru toată populaţia din Republica Moldovaa mai spus preşedintele moldovean.

Legat de embargoul instituit de Federaţia Rusă asupra Republicii Moldova se pot invoca mai multe motive: tehnice, calitate, însă faptul că sunt blocate în realizarea unor acorduri comerciale ne vorbeşte despre iresponsabilitatea acelora care o fac.

Dacă Moldova va deveni membră a UE, atitudinea noastră nu se va schimba faţă de ţările din Uniunea Euro-Asiatică.

Eu sunt convins că şi ucrainienii, care speră să semneze chiar înaintea Republicii Moldova, îi va obliga moral şi legal să respecte anumite reguli impuse de UE.