Dezbatere „Ultima Ediţie”: O Românie care îşi extrage gazele nu devine obiect economic pentru Gazprom

Declaraţia a fost făcută de consultantul de imagine Horia Mihălcescu, invitat, duminică, la „Ultima Ediţie”. El a subliniat că este vorba despre „interese economice inteligibile şi legitime” şi că discuţia nu se referă la o naţiune, ci la o companie care îşi apără o piaţă. E destul de periculos să ne adresăm conflictual în raport cu o naţiune, a mai precizat consultantul Horia Mihălcescu. Emisiunea „Ultima Ediţie” a fost moderată de Raluca Belciu.

Cartea independenţei energetice a României rămâne deocamdată în pachetul de cărţi. Sătenii din comuna Pungeşti i-au trimis acasă pe americanii de la Chevron, veniţi să vadă dacă găsesc gaze de şist în zonă. Vizita de explorare s-a transformat rapid într-o răscoală.

Compania a mers pe teren pentru a vedea ce rezerve de gaze de şist există în zonă. O operaţiune care se realiza în baza unei licenţe acordate de statul român companiei americane. Şi, mai mult de atât, o stare de fapt care nu este deloc nouă pentru România. Astfel de explorări există deja în mai multe zone ale ţării şi sunt realizate de mai multe companii, printre care giganţii petrolului Chevron, OMV sau Lukoil.

La Pungeşti însă, americanii au fost aproape forţaţi să facă drum întors. Şi, de atunci, România experimentează, după Subiectul Roşia Montana, o altă controversă: „pro” sau „contra” gazelor de şist.